HIV antiretrovirālā terapija - Pāvulsone, Helēna (Latvijas Universitāte, 2016)
HIV ir cilvēka imūndeficīta vīruss, kas nonākot organismā sāk lēnām attīstīt smagu infekcijas saslimšanu, kura ar gadiem progresē un arvien vairāk pazemina cilvēka imunitāti. Tā rezultātā organismam paliek arvien mazāk iespēju pretoties visdažādāko infekciju apdraudējumam un saslimstībai ar audzējiem, tai skaitā ļaundabīgajiem. Par AIDS sauc izteiktu celulārās imunitātes vājumu, kura dēļ attīstās oportūnistisku ierosinātāju izraisītas infekcijas parazitozes un ļaundabīgie audzēji. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot ART medikamentu biežākās blakusparādības un ART efektivitāti Latvijā.

HIV is the human immunodeficiency virus, that enters the body slowly begins to develop serious infectious diseases, which with years progresses and more and more reduces human immunity. As a result, the body is becoming less and opposing all kinds of infection risk and incidence of tumors, including malignant. AIDS is the pronounced cellular weakness of immunity because of which opportunistic agents can cause the growth of infectious infestations and harmful tumors. The master’s work aim is to understand which are the most pronounced side effects caused by the ART medication and how effect these drugs are.
HIV antiretroviral therapy
Keywords: Farmācija; antiretrovirālā terapija; cilvēka imūndeficīta vīruss; Pasaules Veselības Organizācija; CD4 šūnas