Komiskais Č.Dikensa darbos "Olivers Tvists" un "Ziemassvētku dziesma" - Mihaileviča, Irina (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbs ir veltīts komiskām situācijām Č. Dikensa darbos „Olivers Tvists” un „Ziemassvētku dziesma”, kā ari visas Dikensa literāras darbības garumā. Komisms - ir vissvarīgākais jautājums šajā darbā. Tas ir Dikensa palīgs, kurš norāda epohas netikumus un negatīvas pazīmes cilvēciska raksturā un visas zemāk minētas problēmas. Komiskuma definīcija un veidi arī ir aprakstīti darbā. Darbs rāda atšķirības un līdzības divos jau iepriekš minētos literāros darbos un demonstrē, ko autors vēlas atspoguļot vai izsmiet tajos; kādas problēmas rakstniekam šķiet visaktuālas un viņš grib dalīties ar saviem lasitājiem savas raizēs pār nāciju, pār tās nākotni. Turklāt, darbs demonstrē Viktorijas sabiedrības problēmas, cilvēku sociālas atšķirības, kā arī izsmej cilvēku netikumus, galvenokārt izmantojot Olivera Tvista darba negatīvo tēlu galeriju. Dažreiz autors pielieto humoristiskus paņēmienus, bet dažreiz izteic rūgto ironiju par varoņu rīcību. Problēmas, kuras bija atklātas šajā darbā, ir sēkojošās: attiecības starp sociāliem slāņiem, kristiešu īsta seja, kurie ievēro Bībeles baušļus tikai baznīcā, bet nīcina nabagus kad izej no tās, bērnu darbs un liels cietumu skaits. Negatīvu tēlu galerija ir lielisks piemērs viszemākām un ļaunām cilvēciskām jūtam. Č. Dikenss radā šos tēlus, lai atvērtu acis nācijai: ļaudīm jāsaprot savas kļūdas un jābūt tolerantiem pret citiem. Beidzot, izcila romānu rakstnieka sociālais pamats ir norādīts darbā, tāpēc ka visu savu mūžu talantīgs vīrs cīnījās pret sociālo nevienlīdzību savos darbos.

The paper is devoted to the comic either in both works “Oliver Twist” and “A Christmas Carol” or in the whole literary career of Charles Dickens. The comic is the most crucial point of the paper. It is reflected in the work as Dickens’s help to point out the vices of the epoch and the negative features of human characters. The meaning of the comic and its types are given in the paper. The work demonstrates the differences and similarities between two mentioned masterpieces to show what the author wanted to reflect or ridicule in them, what problems are the most painful for the writer and he wishes to share with the readers with his troubles about the fate of his nation, about the future of it. Moreover, the paper points out the problems of the Victorian society, the differences among the people within it; in the long run, the gallery of negative characters (mostly of “Oliver Twist”) tells what Dickens ridicules in human characters. Sometimes it is humourously, but sometimes with evil irony. The problems, which have been discovered in the paper, are the following: the relationship among the levels of the society, the real face of the Christians, who follow the Bible only in the church, but contempt the poverty out of it, the children’s labour and the great number of jails. The gallery of the negative images is a fantastic instance of the lowest and worst feelings and human characters: Charles Dickens creates these images with a purpose to open the eyes of the nation: people should understand their mistakes and be more tolerant to each other. In the long run, the social basis of the great writer and novelist is pointed in the work, because all his life this talented man has been fighting with social inequality, which is bringing forward in the both masterpieces of Charles Dickens.
Comic in Charles Dickens's Works "Oliver Twist" and "Christmas Carol"
Keywords: Filoloģija