Apgādnieka zaudējuma pensijas piešķiršanas problēmas un iespējamie risinājumi - Kārkliņa, Karlīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Apgādnieka zaudējuma pensijas regulējumu Latvijā nosaka likums ”Par valsts pensijām”. Tās apjomu ietekmē mirušā apgādnieka iespējamā vecuma pensija un apgādājamo skaits, kam tiek piešķirta apgādnieka zaudējuma pensija. Pētījuma mērķis ir analizējot būtiskākās problēmas apgādnieka zaudējuma pensijas piešķiršanas un aprēķināšanas kārtībā, izstrādāt ieteikumus normatīvo aktu pilnveidošanā un sociālekonomiskās nevienlīdzības mazināšanā. Lai sasniegtu šo mērķi, autors analizēja likuma ”Par valsts pensijām” regulējumu, apkopoja Centrālās statistikas pārvaldes datus, salīdzināja Latvijas regulējumu ar citām valstīm, izzināja eksperta viedokli un apkopoja vairāku personu viedokļus, kuri ir saskārušies ar apgādnieka zaudējuma pensijām. Šī pētījuma izstrādes rezultātā autors ieguva pamatotus argumentus tam, ka apgādnieka zaudējuma pensijas regulējums būtu jāpapildina un jāveic korekcijas, un guva redzējumu, kā būtu jāizskatās jaunajam apgādnieka zaudējuma pensijas regulējumam.

The law “On state pensions” determines survivor’s pension regulation in Latvia. It’s amount is influenced by the dead survivor’s potential retirement pension and the number of dependents, who are granted a survivor's pension. As the purpose of this study is by analysing the main problems on the survivor's pension granting and calculation procedure, develop recommendations for the improvement of normative acts and to reduce socio-economic inequalities. To achieve this purpose, the author analysed the law “On state Pensions” regulation, wrapped up the Central Statistical Bureau data, compared the Latvian regulation with other countries, studied the expert opinion and summarized the survivor's pension beneficiaries opinions. As a result of this study the author gained reasonable arguments that the survivor's pension regulation should be complemented, and got a vision, as how should look the new survivor's pension regulation.
Survivors pensions problems of allocation and possible solutions
Keywords: Ekonomika; Apgādnieka zaudējuma pensija; mirušais apgādnieks; apgādājamais; statistika; Survivor’s pension