Rotaļas un spēles 2- 3 gadus vecu bērnu runas attīstīšanai pirmsskolā - Pranča, Arina (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darbs izstrādāts par tematu “Rotaļas un spēles 2- 3 gadus vecu bērnu runas attīstīšanai pirmsskolā” ar mērķi teorētiski pētīt un praktiski izzināt dažādu rotaļu un spēļu izmantošanas iespējas runas attīstīšanai pirmsskolas pirmajā posmā. Darba teorētiskajā daļā analizēts runas jēdziens un noteikti runas attīstību ietekmējošie faktori, pētīta runas attīstība 2-3 gadu vecumā, kā arī raksturotas rotaļas un spēles, kas izmantojamas pedagoģiskajā procesā divgadīgu bērnu runas attīstības sekmēšanai. Empīriskajā pētījumā, iesaistot 10 divgadīgus bērnus, ir analizēta bērnu runas aktivitāte dažādās rotaļās un spēlēs. Balstoties uz novērojumu datiem, noslēgumā formulēta atbilde uz pētījuma jautājumu – kādas rotaļas un spēles ir piemērotas runas attīstīšanai divgadīgiem bērniem? Kvalifikācijas darbā aprakstīto metodiku var izmantot pirmsskolas skolotāji, kā arī darbs būtu interesants pedagoģijas studentiem un bērnu vecākiem. Atslēgas vārdi: 2 – 3 gadus veci bērni, pirmsskolas pedagoģiskais process, runas attīstība, rotaļas, spēles Kvalifikācijas darba apjoms: 36 lpp., ietver 8 tabulas, 2 attēlus, izmantots 51 literatūras avots, pievienoti 3 pielikumi.

The qualification work was developed on the topic “Toys and games for the development of speech in 2–3-year-old children in preschool” with the aim of theoretically studying and practically exploring the possibilities of using various toys and games for the development of speech in the first stage of preschool. The theoretical part of the work analyzes the concept of speech and determines the factors influencing speech development, studies speech development at the age of 2-3 years, as well as describes games and games that can be used in the pedagogical process to promote the speech development of two-year-old children. The empirical study, involving 10 two-year-old children, analyzes children's speech activity in various games and games. Based on observation data, in the conclusion, an answer is formulated to the research question - what games and games are suitable for the development of speech in two-year-old children? The methodology described in the qualification work can be used by preschool teachers, and the work would be interesting for pedagogy students and parents. Keywords: 2–3-year-old children, preschool pedagogical process, speech development, play, games Qualification thesis volume: 36 pages, includes 8 tables, 2 images, used 51 literary sources, attached 3 appendices.
Toys and games for the development of speech in 2–3-year-old children in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; 2 – 3 gadus veci bērni, pirmsskolas pedagoģiskais process, runas attīstība, rotaļas, spēlesles; 2 – 3 gadus veci bērni, pirmsskolas pedagoģiskais process, runas attīstība, rotaļas, spēles; 2 – 3 gadus veci bērni, pirmsskolas pedagoģiskais process, runas attīstība, rotaļas, spēles; 2 – 3 gadus veci bērni, pirmsskolas pedagoģiskais process, runas attīstība, rotaļas, spēles