Skolas datoru tīkla plānojuma pārveide - Klepecka, Lība (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs sastāv no ievada, divām daļām, secinājumiem, nākotnes ieteikumiem skolas datortīkla uzlabošanā un 1 tabulas, 2 shēmām un 24 attēliem. Darbā risināta skolas tīkla noslogotības, nepastāvības un drošības problēma. Darba mērķis ir izveidot plānu skolas datoru tīkla infrastruktūras uzlabošanai, kā arī skolas tīkla drošības uzlabošana. Tas ietver ugunsmūra ieviešanu tīklā, kas rezultētos drošākā tīkla izmantošanā, gan skolas darbiniekiem, gan skolēniem. Pirmajā darba daļā tiek pētīts un aprakstīts skolas datoru tīkla esošais stāvoklis, pieejamā tehnika un infrastruktūra. Apkopotas problēmas un priekšlikumi no skolas IT jomas atbildīgā darbinieka novērojumiem un ieteikumiem. Otrajā darba daļā tiek veidoti skolas tīkla infrastruktūras pārveides plānu veidošana. Kā arī izstrādāts ugunsmūra risinājums skolas tīklā izmantojot MicroTik maršrutētāja RouterOS sistēmu. Izstrādāto projektu šobrīd nav iespējams ieviest fiziski, bet izstrādātais plānojums tiks nodots skolas vadībai, tālākā skolas tīkla infrastruktūras pārveidošanai un iekļaušanai budžetā. Nozīmīgākie secinājumi, izstrādājot darbu, ir tādi, ka skolas datortīkla esošās ierīces ir atbilstošas tīkla uzlabojumu veikšanai, bet nepieciešams iegādāties papildus bezvadu piekļuves punktus, kas nodrošināto, to ka bezvadu tīkls nav pārlieku noslogots. Kā arī ugunsmūra risinājumu ieviešana, izmantojot MicroTik maršrutētājus, būtu noderīga efektīvai tīkla lietošanai un iespējām optimizēt tīkla monitorēšanu un lietojumu.

The work consists of an introduction, two parts, conclusions, future recommendations for improving the school's computer network and 1 table, 2 diagrams and 24 photos. The work deals with the problem of school network congestion, volatility, and security. The purpose of the work is to create a plan for improving the school's computer network infrastructure, as well as improving the school's network security. This includes the implementation of a firewall in the network, which would result in a safer network for both school staff and students. The first part of the work contains research and describes the current state of the school's computer network, available equipment and infrastructure. The problems and proposals from the observations and recommendations of the school's IT manager are summarized. In the second part of the work, the school network infrastructure transformation plans are described. Also, a firewall solution was developed in the school network using the RouterOS system of the MicroTik router. It is currently not possible to implement the developed project, but the developed plan will be handed over to the school management, for further transformation of the school network infrastructure and inclusion in the budget. The most important conclusions when developing the work are that the existing devices of the school's computer network are adequate for network improvements, but it is necessary to purchase additional wireless access points, which ensure that the wireless network is not overloaded. Also, the implementation of firewall solutions using MicroTik routers would be useful for efficient network usage and opportunities to optimize network monitoring and usage.
Remodelling of the school computer network plan
Keywords: Datorzinātne; Datortīkla pārveide; Infrastruktūras uzlabošana; Ugunsmūris; RouterOS