Neatkarīgās revīzijas nozīme mazo un vidējo uzņēmumu darbībā - Rebiņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbā “Neatkarīgās revīzijas nozīme mazo un vidējo uzņēmumu darbībā” tiek pētīta sabiedrības un uzņēmēju izpratne par neatkarīgās revīzijas nepieciešamību, patiesas finanšu pārskatu informācijas nodrošināšanā, mazo un vidējo uzņēmumu kontekstā. Darba struktūra sastāv no trijām daļām. Maģistra darba pirmajā daļā tiek raksturota neatkarīgās revīzijas būtība un attīstības nepieciešamība, no pirmsākumiem līdz mūsdienām. Nodaļā „Neatkarīgās revīzijas nozīme mazo un vidējo uzņēmu kontekstā” autore izpēta, kādi ir citu ES dalībvalstu tiesiskajos aktos noteiktie kritērijus obligātās revīzijas veikšanai, lai salīdzinātu, vai Latvijā noteiktie kritēriji obligātās revīzijas veikšanai ir optimāli pašreizējai ekonomiskajai situācijai, un kādu uzņēmējdarbības risku ietemei ir pakļauti mazie un vidējie uzņēmumi, kas apdraud ticamas informācijas nodrošināšanu finanšu pārskatos. Autore ar aptaujas palīdzību arī noskaidrojusi, kāda ir mazo un vidējo vadītāju izpratne par neatkarīgās revīzijas nepieciešamību. Trešā nodaļā autore apraksta, kā „Gada pārskata likumā” noteiktie jaunie kritēriji, par obligātās revīzijas nepieciešamību, iespaidos uzņēmumus un sabiedrību, kvalitatīvas un ticamas finanšu pārskatu informācijas nodrošināšanā un saņemšanā, un kādi ir iespājamie risinājumi finanšu pārskatu kvalitātes uzlabošanā. Mģistra darba apjoms ir 81 lappuse ar 4 tabulām un 7 attēliem. Darbam ir 3 pielikumi.

Master work “Importance of independent audit in operation of small and medium-sized enterprises” studies understanding of public and entrepreneurs on necessity for independent audit in provision of information of financial reports in the context of small and medium-sized enterprises. Paper’s structure consists of three parts. The first part of master work describes the nature of independent audit and the need for development, from beginning till nowadays. In the section “Importance of independent audit in the context of small and medium-sized enterprises” author explores what are the criteria for mandatory audit, expressed in legislation of other EU member states, to compare whether criteria set in Latvia for mandatory performance of audit are optimal for current economic situation, and to what business risks’ influence are liable small and medium-sized enterprises, which are threatening provision of credible information in financial reports. The author, by inquiry, has also established what kind of understanding lower and medium level managers have as regards the need for independent audit. In the third part the author describes what influence new criteria, set out in the Law on Annual Accounts, will have on enterprises and public in provision and receipt of good quality and credible information of financial reports, and what are the possible solutions for improvement of validity of financial reports.
Importance of independet audit in operation of small and medium-sized enterprises
Keywords: Ekonomika