Zarnu un mutes mikrobioma kompozīcija un dinamika bērnu ļaundabīgo audzēju terapijas laikā - Zodāne, Annija Alise (Latvijas Universitāte, 2025)
Bērni ar ļaundabīgiem audzējiem tiek pakļauti dažādām ārstēšanas metodēm, tostarp ķīmijterapijai, staru terapijai un antibiotiku lietošanai, kas var izraisīt imūnsupresiju, zarnu un mutes mikrobioma kompozīcijas izmaiņas un paaugstinātu patogēno baktēriju klātbūtni.

Children with malignant tumors are subjected to various treatment methods, including chemotherapy, radiation therapy and antibiotic use, which can cause immunosuppression, changes in intestinal and oral microbiome composition and increased presence of pathogenic bacteria.
Composition and dynamics of the gut and oral microbiome during pediatric cancer therapy
Keywords: Bioloģija; zarnu mikrobioms; mutes mikrobioms; ļaundabīgs audzējs; ķīmijterapija; disbioze