Normalizēto slāpekļa un fosfora savienojumu upju slodžu izvērtējums no 2000.-2011.gadam Latvijā - Krēsliņa, Lelde (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījumā analizētas slāpekļa un fosfora un to savienojumu slodzes, izmantojot četras dažādas aprēķinu metodes – divas faktiskās un divas normalizēto upju slodžu aprēķinu metodes. Rezultātā noteikts, ka aprēķinu rezultāti var atšķirties, turklāt atsevišķos gadījumos starp rezultātiem sasniedzot vairāk nekā 50% starpību, tomēr metodes ir savstarpēji salīdzināmas. Modelējot normalizētās upju slodzes kā, galvenais, mainīgais laikā ir upes caurplūdums un, veicot slodžu modelēšanu, iegūtie rezultāti liecina, ka normalizēto slodžu aprēķini lielākoties pie maziem upes caurplūdumiem dod ievērojami lielākas upju slodzes, bet pie augstākiem upes caurplūdumiem – ievērojami zemākas. Pēc Manna-Kendala testa noteiktas biogēno upju slodžu tendences laikā, kas rezultātā parādīja, ka faktisko slodžu rezultātu datu rindās 55% ir nosakāma upju slodzes tendence, bet pēc normalizēto upju slodžu rezultātiem 69% gadījumu pētījuma periodā pastāv nosakāma slodzes tendence laikā.

There have been made various studies on water quality in Latvia. Only small part of them is about river load calculation and mathematical modeling, including normalized river load. In research part there have been analyzed nitrogen (N) and phosphorus (P) and its compounds using four different calculation methods – two actual and two normalized river load calculations. As a result was found that methods are comparable, despite that results can be different more than 50%. Modeling the normalized load of rivers main variable is flow of the river. Modeling river load using Visual Basic Flownorm 1.0 software, results shows that normalized river load calculations on low flow rate gives bigger river load, but on higher flow rate – smaller river load. There have been quantified nutrient river load using Mann-Kendall test. In data rows using Mann-Kendall test, 55% of results are detectable river load trends, but in normalized load results - 69% of results are detectable trends of the river load.
Assessment of normalized nitrogen and phosphorus riverine loads of the years 200-2011 in Latvia
Keywords: Vides zinātne; slāpeklis; fosfors; faktiskā upju slodze; normalizētā upju slodze; Latvija