Otrā tipa cukura diabēta pacientu līdzestība ārstēšanā - Gore, Alevtina (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir ,, Otrā tipa cukura diabēta pacientu līdzestība ārstēšanā ’’. Latvijā ar diabētu slimo vairāki tūkstoši cilvēku un lielākā daļa no viņiem slimo tieši ar 2. tipa cukura diabētu. Nepārtraukti pieaug gan saslimšanas gadījumu skaits, gan diabēta slimības izplatība. Darba mērķis ir noskaidrot 2. tipa cukura diabēta pacientu līdzestību ārstēšanā. Bakalaura darba mērķa sasniegšanai autore izvirzīja sekojošus darba uzdevumus – veikt literatūras analīzi par cukura diabētu, tā tipiem, diagnostiku, ārstēšanu, pacientu līdzestību ārstēšanā un veikt Dorotejas Oremas māszinību teoriju pielietojumu analīzi otrā tipa cukura diabēta pacientiem, kā arī izveidot pētījuma instrumentu– anketu un veikt pilotpētījumu, tad veikt pētījumu, apkopt iegūtos datus un veikt datu analīzi, izdarīt secinājumus. Lai veiktu pētījumu, autore izvirzīja pētījuma hipotēzi - otrā tipa cukura diabēta pacientu līdzestību ietekmē pacientu izglītošana. Pētījuma veids ir – kvantitatīvais pētījums. Pētījuma instruments– anketa. Aptuveni trešdaļa no respondentiem uzskata, ka savā cukura diabēta ārstēšanā iesaistās maz. Tas nozīmē, ka vairums anketēto respondentu ļoti maz vai reti iesaistās ārstēšanas procesā jeb novērtē savu līdzestību kā zemu, savukārt, 2 respondenti atbild, ka neiesaistās savā cukura diabēta ārstēšanā vispār. Pacienta līdzestība ir ļoti nozīmīga pacienta ārstēšanās procesā, jo apmācīts un zinošs pacients būs līdzestīgāks, līdz ar to pacients spēs novērst slimības komplikācijas laicīgi, kā arī spēs kontrolēt savu veselības stāvokli. Pētījuma rezultāti liecina, ka pacientu izglītošanas un apmācības procesi netiek veikti pilnvērtīgi, līdz ar to pacienti ir neinformēti par ikdienas cukura līmeņa kontroli, diabēta dienasgrāmatas aizpildīšanas nepieciešamību, podologa pakalpojumu nepieciešamību, tas nozīmē, ka lielākā daļa pacientu ir pakļauti dažādu cukura diabēta riska faktoriem, komplikācijām. Cukura diabēta pacientu zemā līdzestība cukura diabēta slimības ārstēšanas gaitā un profilaksē ir izskaidrojama ar zemām zināšanām cukura diabēta slimībā un profilaksē. Pētījumā tiek secināts, ka pacients būs līdzestīgāks tad, kad pacients būs ticis apmācīts un pilnvērtīgi izglītots par cukura diabēta slimības būtību, kā arī svarīgākajiem ikdienas pamatprincipiem pacientiem ar cukura diabēta slimību, kas būtu jāievēro, lai nepieļautu dažādas krīzes situācijas, komplikāciju veidošanās, kā arī uzturētu optimālu veselības stāvokli. Bakalaura darba mērķis tika sasniegts, jo tika aptiprināta pētījuma hipotēze - otrā tipa cukura diabēta pacientu līdzestību ietekmē pacientu izglītošana.

The topic of the bachelor's thesis is "Equality in the treatment of patients with type 2 diabetes". In Latvia, several thousand people suffer from diabetes and most of them suffer from type 2 diabetes. Both the number of cases and the prevalence of diabetes are constantly increasing. The aim of this study is to determine the equivalence of patients with type 2 diabetes. To achieve the goal of the bachelor's thesis, the author set the following tasks - to analyze the literature on diabetes, its types, diagnosis, treatment, patient equivalence, to analyze the application of Dorothy Orem's nursing theories for patients with type 2 diabetes, to create a research tool and conduct a pilot study, to carry out research, to maintain the obtained data and to perform data analysis, to draw conclusions. In order to conduct the research, the author put forward the hypothesis of the research - the equality of patients with type 2 diabetes is affected by the education of patients. The type of research is - quantitative research. Research tool - questionnaire. About a third of respondents believe they have little involvement in the treatment of their diabetes. This means that the majority of respondents are very little or rarely involved in the treatment process or rate their equivalence as low, while 2 respondents say they are not involved in the treatment of diabetes at all. Patient equality is very important in the patient's treatment process, because a trained and knowledgeable patient will be more sympathetic, thus the patient will be able to prevent complications of the disease in a timely manner, as well as will be able to control their health. The results of the study show that the education and training of patients is not carried out fully, therefore patients are unaware of the daily control of sugar levels, the need to fill in a diabetes diary, the need for podiatric services, which means that most patients are exposed to various risk factors for diabetes. complications. The low level of inequality in the treatment and prevention of diabetes in diabetic patients can be explained by the low level of knowledge in the treatment and prevention of diabetes. The study concludes that the patient will be more equal when the patient has been trained and fully educated about the nature of diabetes, as well as the most important basic principles for patients with diabetes, which should be followed to prevent various crisis situations, complications and maintain optimal health. The goal of the bachelor's thesis was achieved because the research hypothesis was confirmed - the equality of patients with type 2 diabetes is affected by the education of patients.
Equality in the treatment of patients with type 2 diabetes
Keywords: Medicīna; otrā tipa cukura diabēts; diabēta ārstēšana; līdzestība; Doroteja Orema; Diabēta paškontrole