Stimulu grupēšana redzes lauka perifērijā - Kūlīte, Astra (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 41 lapaspuses. Tas satur 25 attēlus, 2 tabulas, 43 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Salīdzināt stimulu grupēšanas precizitāti centrālajā redzes laukā un redzes lauka perifērijā. Metode: Izmantojot BUDTIF psihofizikālo sliekšņa noteikšanas metodi, izvērtēt troksni veidojošo punktu daudzumu, pie kura iespējams izšķirt dažādus uztveres grupēšanas stimulus. Secinājumi: Stimulu leņķiskā lieluma palielināšana nespēj kompensēt samazināto uzdevumu izpildes precizitāti redzes lauka perifērijā. Bioloģiskās kustības uztvere ir iespējama pie lielāka troksni veidojošo punktu skaita (M=94,1; SD=8,0), kā vienkāršas kustības (M=38,5; SD=2,4) un uztveres grupēšanas stimuliem (M=49,6; SD=6,2).

Master thesis is written on 41 pages by computer in Latvian. It contains 25 figures, 2 tabeles, 43 references to literature sources. Aim: Compare grouping accuracy in central and peripheral visual field. Methods: By using adaptive staircase procedure BUDTIF determine the threshold value for noise points sufficient for discriminating visual grouping stimuls. Conclusions: Stimulus angular magnification cannot compensate for reduced visual grouping perception, simple motion and biological motion perception in peripheral visual field. Biological motion recognition is possible with higer noise points (M=94,1; SD=8,0), than simple grouping perception (M=38,5; SD=2,4) and simple motion grouping (M=49,6; SD=6,2).
Perceptual grouping in peripheral vision
Keywords: Fizika; bioloģiskā kustība; uztveres grupēšana; perifērais redzes lauks; centrālais redzes lauks