Svētā Grāla mīta elementi – metavēstījuma veidošanas līdzeklis kriptovēstures romānos - Kārkliņa, Renāte (Latvijas Universitāte, 2014)
Promocijas darbā pētīts individuālos vēstījumos izmantotu Svētā Grāla mīta elementu potenciāls ietekmēt metavēstījumu. Kritiski izvērtēti vēstījuma un metavēstījuma jēdzieni, aplūkotas mīta funkcijas un mīta elementiem piemītošs resakralizācijas potenciāls, sniegts vēsturiskais Svētā Grāla mīta un Romas Katoļu baznīcas vēstījumu attiecību fons. Iezīmētas kriptovēstures romāna kā žanru hibrīda konvencijas. Analizējot kriptovēstures vēstījumus, uzrādīts mitoloģiskās un zinātniskās domāšanas konflikts, atklātas stāstītāju identitātei aktuālākās tēmas un pretestība metavēstījumam. Salīdzināti ārzemju un latviešu kriptovēstures romānu aktantu identitātes reprezentanti. Vienotā sistēmā skatīts individuāls vēstījums, mīts kā kolektīvs vēstījums un metavēstījums kā vēstījumu paraugs.

The potential of the individually used elements of the myth of the Holy Grail to leave an impact on a metanarrative is researched. The notions of narrative and metanarrative are critically evalu-ated. The functions of myth and its potential for re-sacralization are discussed. A short historical background of the relations between the myth of the Holy Grail and the narrative of the Roman Catholic Church is provided. The conventions of crypto-history novel as a hybrid genre are marked. Conflict between the mythological and scientific thinking is displayed, topical themes for the narrators’ identities and resistance to the metanarrative are shown. The foreign and Latvian crypto-history novel actants’ identity signs are compared. Narratives, myth as a collective narrative, and a metanarrative as an example narrative are viewed as a unified system.
Elements of the Holy Grail Myth – Means for Impact on Metanarrative in Crypto-History Novels
Keywords: Filoloģija; Literatūrzinātne; vēstījums; metavēstījums; Svētā Grāla mīts; vēstījumu sistēma; aktantu identitāte; Literature; narrative; metanarrative; myth of the Holy Grail; narrative system; an actant’s identity