VECĀKĀ PIRMSSKOLAS VECUMA BĒRNAM NEPIECIEŠAMĀS PRASMES VEIKSMĪGU SKOLAS GAITU UZSĀKŠANAI - Numceva, Vita (Latvijas Universitāte, 2017)
Vita Numceva. Bakalaura darbs. Vecāka pirmsskolas vecuma bērnam nepieciešamās prasmes veiksmīgu skolas gaitu uzsākšanai. Latvijas Universitāte, 2017 Bakalaura darba mērķis ir veikt pētījumu par vecākā pirmsskolas vecuma bērnam nepieciešamajām prasmēm, lai veiksmīgi uzsāktu skolas gaitas. Pētījuma gaita un tā rezultāti izklāstīti 2 nodaļās. Pirmā nodaļā tiek analizētas teorētiskās atziņas par bērnam nepieciešāmajām kompetencēm, lai veiksmīgi uzsāktu skolas gaitas, raksturoti bērni vecākajā pirmsskolas vecumā pētāma temata aspektā un izpētīti faktori, kas ietekmē bērna gatavību mācībām skolā. Otrā nodaļa veltīta pētījuma metodoloģijas izstrādēi un veikts pētījums pirmsskolas izglītības iestādē „X”. Pēc pētījuma veikšanas doti ieteikumi vājāk attīstīto pramsju pilnveidei, kā arī salīdzināti iegūtie pētījuma rezultāti. Pierādīts, ka bērns varēs veiksmīgi uzsākt skolas gaitas, ja: 1.pedagogi zinās, kādas prasmes bērnam jāapgūst, 2.pedagoģiskajā procesā pirmsskolā veicinās šo prasmju apguvi.  Ir veikti vairāki pētījumi par prasmēm kādas bērnam ir jāapgūst uzsākot skolas gaitas un par vissvarīgākajām prasmēm ir atzītas sociāli emocionālās prasmes Pētījumā tika novērotas šādas sociāli emocionālās prasmes: Saskarsme un sadarbība, Kultūrhigiēniskās prasmes, Emociju vadība, Prasme patstāvīgi daboties un pašapkalpoties un Zinātkāre. Pētījumā atklājās, ka vislabāk šiem bērniem ir attīstītas sadarbības un saskarsmes spējas, bet zinātkāre vēl jāattīsta. Bakalaura darba apjoms ir 55 lpp. 7 attēli, 1 tabula, 25 avoti, 1 pielikums Darba atslēgas vārdi: Prasmes, pirmsskola, skolas gaitu uzsākšana, nepieciešamās prasmes.

Vita Numceva. Bachelor thesis titled “The Necessary Skills of Older Preschoolers for a Successful Start to Schooling,” University of Latvia, 2017. The purpose of the present paper is to conduct a study on the necessary skills of older preschoolers to a successful start to schooling. The study and its results are presented in 2 chapters. The first chapter analyzes the theories about the competencies required for a child to successfully start a school. It also examines and describes the factors that influence an older preschooler’s readiness for school education. The second chapter describes methodological framework of the study and introduces the research conducted in a pre-school educational institution “X.” In the conclusion part, the author gives recommendations on how to develop the weakest skills, as well as compares the obtained results of the research. It has been proven that a child can successfully start a school if: 1.teachers know what skills a child should learn; 2.acquisition of these skills will are facilitated in a pre-school during the pedagogical process. Several studies have been conducted on the necessary skills a child must learn before a start to schooling. In this regard, the social competence has been recognized as the most important skills. The present study observed also different socio-emotional skills, such as Communication and Collaboration, Cultural Hygiene Skills, Emotion Management, Skills for Self-Esteem and Curiosity. The results of the study revealed that the children have developed cooperation and communication skills better than curiosity skills. Bachelor paper contains 55 pages, 7 pictures, 1 table, 23 sources and 1 appendix. Keywords: skills, pre-school, start to schooling, necessary skills.
ESSENTIAL SKILLS FOR THE OLDEST PRE-SCHOOL CHILDREN TO START A SCHOOL
Keywords: Skolas pedagoģija; Prasmes, nepieciešamās prasmes.; pirmsskola; skolas gaitu uzsākšana; nepieciešamās prasmes.