Siguldas iedzīvotāju mobilitāte - Pastars, Jānis (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba „Siguldas iedzīvotāju mobilitāte” tiek aplūkota un analizēta Siguldas iedzīvotāju mobilitāte un tās izpausmes mūsdienu saimnieciskās attīstības kontekstā. Mobilitāte ir viens no faktoriem, kas raksturo teritorijas attīstības pakāpi un iedzīvotāju labklājības līmeni. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt iedzīvotāju mobilitāti un tās izpausmes Siguldas pilsētā. Iedzīvotāju mobilitāte ir iedzīvotāju pārvietošanās. Ar iedzīvotāju mobilitāti tiek apzīmēta personu kustība vai pārvietošanās. Ar mobilitāti ir saistīta personu gatavība mainīt savu dzīvesvietu uz ilgāku laiku vai arī noteiktu laika posmu. Bakalaura darbā tiek aplūkota galvenokārt Siguldas iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte un tai raksturīgās iezīmes. Darba autors ir aplūkojis iepriekš veiktos iedzīvotāju ģeogrāfiskās mobilitātes pētījumus un sniedzis konspektīvu ieskatu, tajos tika apskatīts Siguldas attīstības plāns un pilsētas vēsture. Darbā tiek aplūkota pilsētas infrastruktūra un pilsētas transporta infrastruktūra. Tika izdarīti secinājumi par Siguldas iedzīvotāju mobilitāti un mobilitātes ietekmi uz pilsētas attīstību. Siguldas pilsēta ir Siguldas novada centrs. Siguldas pilsētā dzīvo vairāk kā 10000 iedzīvotāji, tajā pat laikā pilsēta nav rajona centrs. Lielā ietekme uz pilsētas attīstību un dzīvi ir 50 kilometru attālumā esošai Rīgai. Lielceļš A2 Rīga- Pleskava un dzelzceļš Rīga- Valka nodrošina ērtu iedzīvotāju pārvietošanos, kas veicina ģeogrāfiskās mobilitātes procesu attīstību pilsētā un blakus esošajos novados. Pilsēta pozicionējas kā tūrisma pilsēta un ir nozīmīga kūrorta pilsēta Latvijas mērogā ar neatkārtojamiem ainavas elementiem un dabas skaistumu, un uz tūrismu orientētu attīstību. Darba gaitā tika aplūkoti vairāki iedzīvotāju pārvietošanos raksturojušie faktori, analizēta to savstarpējā sakarība un tās ietekme uz mobilitātes procesiem. Siguldas pilsētas iedzīvotāju mobilitāte ietekmē arī pilsētas attīstību. Atslēgas vārdi: Iedzīvotāju mobilitāte, migrācija, svārstmigrācija.

In bachelor's work "Siguldas population mobility’’ is discussed and analyzed Siguldas population mobility and its manifestations in modern economic development context. Mobility is one of the factors that characterize the stage of development of the territory and populations welfare level. The bachelor's work aim is to evaluate the population mobility and its manifestations in Sigulda town. Population mobility is the movement of people. By mobility of the population is marked persons motion or movements. The mobility is related to an individual's willingness to change his place of residence for a longer time or a certain period. In bachelor's work is considered primarily Siguldas geographic mobility of the population and its characteristic features. The author is looking at previous studies of geographic mobility of citizens and provided a concise insights, in these were viewed Siguldas development plan and urban history. The work describes urban infrastructure and urban transport infrastructure. Conclusions were reached on Siguldas population mobility and impact of mobility on urban development. Siguldas town is Siguldas regions centre. Sigulda city is home for more than 10,000 inhabitants, while the city is not the district centre. The large impact on urban development and life has Riga, which is located 50 km from Sigulda. Highway A2 Riga-Pleskava and railway Riga-Valka provides a convenient population movements that promote geographic mobility processes in the city and the adjoining counties. Sigulda is tourist town and it is a major resort town in Latvia with an unique landscape features and natural beauty, and city has on tourism-oriented development. In this work there was considered describing factors of population movement, analyzed their mutual relationship and its impact on the mobility processes. Siguldas city mobility also affects urban development. Keywords: population mobility, migration, movements.
Residential Mobility in Sigulda Town
Keywords: Ģeogrāfija