1H-KMR spektrometrijas pielietošanas iespējas medus viltojuma noteikšanai - Stola, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2024)
1H-KMR spektrometrijas pielietošanas iespējas medus viltojuma noteikšanai. Stola E., darba vadītājs Labsvārds K. D., Bakalaura darbs, 31 lappuse, 17 attēli, 2 tabulas, 51 literatūras avots, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darbā tika pielietota 1H-KMR spektrometrijas metode, lai noteiktu medus viltojumus ar cukuru sīrupiem. Tika analizēts, kā izmainās tīra medus spektrs, ja to vilto noteiktās attiecībās ar 3 dažāda cukura sīrupiem (cukurbiešu, cukurniedru un agaves sīrups). Ieguva medus paraugus ar sīrupu procentuālo saturu 5%, 10%, 20%, 30%, 40%, 50% un 75%. Iegūtie spektri tika salīdzināti savā starpā, un tika noteikti, kādi signāli liecina par medus viltojumu. Tika analizēti arī komerciāli pieejami medus paraugi un noteiktas viltojuma pazīmes tajos.

Application possibilities of 1H-NMR spectrometry for the determination of honey adulteration. Stola E., supervisor RA Labsvārds K. D., Bachelor’s thesis, 31 page, 17 figures, 2 tables, 51 literature reference, 3 appendices. In Latvian. The 1H-NMR spectrometry method was used to detect the adulteration of honey with sugar syrups. It was analyzed how the spectrum of pure honey changes if it is adulterated in certain ratios with 3 different sugar syrups (sugar beet, sugar cane and agave syrup). Honey samples with syrup percentages of 5%, 10%, 20%, 30%, 40%, 50% and 75% were obtained. The obtained spectra were compared with each other, and it was determined which signals indicate the adulteration of honey. Commercially available honey samples were also analyzed and signs of adulteration were determined.
Application possibilities of 1H-NMR spectrometry for the determination of honey adulteration
Keywords: Ķīmija; MEDUS; UZTURVĒRTĪBA; PĀRTIKAS VILTOŠANA; KODOLU MAGNĒTISĀ REZONANSE