Stomas slēgšanas komplikāciju izvērtējums onkoloģiskiem pacientiem pēc kolorektālā vēža operācijām - Tračums, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2025)
Kolorektālā vēža pacientiem stomas slēgšana ir būtiska ārstēšanas sastāvdaļa, taču šī manipulācija var izraisīt nopietnas komplikācijas, īpaši imūnsupresētiem pacientiem. Šādas komplikācijas var negatīvi ietekmēt pacienta atveseļošanos un dzīves kvalitāti. Pētījuma mērķis bija izvērtēt stomas slēgšanas drošību un ar to saistītos riska faktorus. Retrospektīvā pētījumā analizēti 217 pacientu dati no Latvijas Onkoloģijas centra, kuriem laika posmā no 2021. līdz 2024. gadam veikta laparoskopiska kolorektāla operācija. No tiem 62 pacientiem (28,75 %) tika veikta stomas slēgšana. Komplikācijas konstatētas 13 pacientiem (21 %), visbiežāk – pēcoperācijas ileuss un anastomozes nepietiekamība. Komplikāciju risks bija būtiski augstāks pacientiem ar iepriekšējām pēcoperācijas komplikācijām – 6,13 reizes lielāks nekā tiem, kuriem tādu nebija. Lielāks komplikāciju biežums novērots arī pacientiem, kuri slimnīcā uzturējās ilgāk (vidēji 11,46 dienas), salīdzinot ar pacientiem ar īsāku hospitalizācijas laiku (vidēji 5,91 diena). Papildu riska faktors bija adjuvanta ķīmijterapija. Secināts, ka stomas slēgšana var būt droša, ja tiek veikta rūpīga pacientu atlase, ņemot vērā iepriekšējo ārstēšanas gaitu un vispārējo veselības stāvokli. Procedūra piemērojama arī vecākiem pacientiem, ievērojot klīniskās vadlīnijas. Ileostomas slēgšanu ieteicams veikt 3–6 mēnešu laikā pēc tās izveides, lai mazinātu komplikāciju risku. Rezultāti uzsver ārstēšanas procesa pilnveides nepieciešamību pacientiem ar plānotu stomas slēgšanu. Atslēgvārdi: stomas slēgšana, komplikācijas, kolorektālais vēzis, laparoskopija

Stoma closure is an essential part of treatment for patients with colorectal cancer; however, this procedure may lead to serious complications, especially in immunosuppressed patients. Such complications can negatively affect recovery and quality of life. The aim of this study was to evaluate the safety of stoma closure and the associated risk factors. This retrospective study analyzed data from 217 patients treated at the Latvian Oncology Centre between 2021 and 2024 who underwent laparoscopic colorectal surgery. Among them, 62 patients (28.75%) had their stoma closed. Complications were observed in 13 patients (21%), with the most common being postoperative ileus and anastomotic leakage. The risk of complications was significantly higher in patients who had experienced previous postoperative complications—6.13 times greater than in those without such issues. A longer hospital stay (mean 11.46 days) was also associated with a higher complication rate compared to patients with a shorter hospital stay (mean 5.91 days). Adjuvant chemotherapy was identified as an additional risk factor. The study concludes that stoma closure can be safe if patients are carefully selected, taking into account previous complications and general health condition. The procedure is also suitable for elderly patients when clinical guidelines are followed. It is recommended that ileostomy be closed within 3–6 months after its formation to reduce complication risks. The findings highlight the need to improve the treatment process for patients undergoing planned stoma closure. Keywords: stoma closure, complications, colorectal cancer, laparoscopy
Assessment of stoma closure complications in oncological patients after colorectal cancer surgery
Keywords: Medicīna; stomas slēgšana; komplikācijas; kolorektālais vēzis; laparoskopija