Vardarbības pieredze bērnībā, traumas simptomi, paškaitējošā uzvedība un pašnāvības domas - Kokina, Irina (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv saistība starp bērnībā piedzīvotas vardarbības pieredzi, traumas simptomiem, paškaitējošo uzvedību un pašnāvības domām, kādas ir šo saistību dzimumatšķirības un vai pastāv atšķirības starp paškaitējošas uzvedības veidiem un biežumiem dažādos vecumposmos. Pētījumā piedalījās 184 respondenti (109 sievietes un 75 vīrieši) vecumā no 18 – 64 gadiem. Pētījumā tika izmantotas četras aptaujas - Bērnības traumas aptauja (Childhood Trauma Questionnaire, (CTQ), Fink, Bernstein, Handelsman, Foote & Lovejoy, 1995), “Traumas simptomu aptauja” (Trauma Symptom Inventory, Briere, 1995), „Pozitīvo un pašnāvības domu aptauja” (The Positive and Negative suicide ideation inventory, Osman & Gutierrez, 1998) un “Paškaitējošas uzvedības aptauja” (“The Self-Harm Inventory”, Sansone, Wiederman & Sansone, 1998). Iegūtie rezultāti parāda, ka starp vardarbības pieredzi bērnībā, traumas simptomiem, paškaitējošo uzvedību un pašnāvības domām pastāv statistiski nozīmīgas saistības. Sieviešu un vīriešu izlasēs statistiski nozīmīgi atšķiras saistība starp emocionālo vardarbību, seksuālo vardarbību, trauksmi/uzbudinājumu, depresiju, dusmām/aizkaitināmību, uzmācībām, izvairīšanos, disociāciju, negatīvo sevis vērtējumu, paškaitējošas uzvedības veidos pirms un pēc 18 gadiem un pašnāvības domām, kā arī pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības paškaitējošas uzvedības veidos un biežumos dažādos vecumposmos. Atslēgas vārdi: vardarbības pieredze bērnībā, traumas simptomi, paškaitējoša uzvedība, pašnāvības domas.

The purpose of the study is to establish whether there is any correlation existing between childhood abuse experience, trauma symptoms, self-harm behaviour and suicide ideation, what are the gender differences between these correlations and whether any differences exist between the types and frequency of self-harm behaviour in different stages of age. 184 respondents (109 female and 75 male) participated in the study in the age between 18 and 64 years. Four surveys were used for the study - Childhood Trauma Questionnaire (CTO) (Fink, Bernstein, Handelsman, Foote & Lovejoy, 1995), Trauma Symptom Inventory (Briere, 1995), the Positive and Negative suicide ideation inventory (Osman & Gutierrez, 1998) and the Self-Harm Inventory (Sansone, Wiederman & Sansone, 1998). The acquired results show that statistically important correlations exist between childhood abuse experience, trauma symptoms, self-harm behaviour and suicide ideation. In female and male samplings, there is a significant difference existing between emotional violence, sexual abuse, alarm/anxiety, depression, anger/irritability, obtrusion, avoidance, disassociation, negative self-assessment, types of self-harm behaviour before and after the age of 18 years and suicide ideation, as well as there is a statistically significant difference existing between the types and frequency of self-harm behaviour during the different stages of age. Key words: childhood abuse experience, trauma symptoms, self-harm behaviour, suicide ideation.
Childhood Abuse Experience, Trauma Symptoms, Self-Harm Behavior and Suicidal Ideations
Keywords: Psiholoģija; vardarbības pieredze bērnībā; traumas simptomi; paškaitējoša uzvedība; pašnāvības domas