Reālā ekonomiskā konverģence Eiropas Savienībā un Baltijas valstīs - Verdene, Dana (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbs ir veltīts reālās ekonomiskās konverģences procesa izpētei Eiropas Savienībā un Baltijas valstīs. Viens no svarīgākajiem ES darbības mērķiem ir veicināt starpvalstu un starpreģionu reālo ienākumu konverģenci, kas paredz mazināt atšķirības starp valstīm un reģioniem un mazattīstīto reģionu atpalicību. Iestājoties ES Baltijas valstīm bija vieni no zemākajiem ienākumu rādītājiem starp dalībvalstīm. Sākumā darbā tiek izskatīta konverģences teorija un metodoloģija. Otrajā nodaļā tiek apskatīti Eiropas un ES vēsturiskie aspekti. Tālāk ir veikti ES un Baltijas valstu reālās ienākumu konverģences aprēķini un to analīze. Darba beigās ir izvērtēts, pēc kura laika Baltijas valstis varētu sasniegt ES vidējo ienākumu līmeni. Pēc saņemtiem rezultātiem var spriest, ka ES vidējo ienākumu līmeni ar esošo ienākumu izaugsmes tempu Baltijas valstu grupa sasniegs 2026.-2027.gados. Latvijai tam ir nepieciešami aptuveni 13 gadi, Igaunijai 11-12 gadi, savukārt Lietuvai tikai 7.5 gadi.

The master thesis is about the real economic convergence in the European Union and the Baltic States. One of the EU’s key tasks is to promote real convergence of interstate and interregional incomes, which aims to reduce the gap between countries and regions. While joining the EU, the Baltic States had one of the lowest levels of income among the Member States. Firstly, the theory and methodology of convergence are explored. The second chapter examines the historical aspects of Europe and the EU. Thereafter calculations and analysis of real convergence in the EU and the Baltic States are presented. At the end of the thesis it’s assessed how much time will it take for the Baltic States to reach EU average income level. The results show that the Baltic States could reach the EU’s average income level in 2026-2027 with the same growth rates. It takes about 13 years for Latvia, 11-12 years for Estonia, and only 7.5 years for Lithuania.
The real economic convergence in the European Union and the Baltic States
Keywords: Ekonomika; ekonomiskā konverģence; Eiropas Savienība; Baltijas valstis; reālā konverģence; beta un sigma konverģence