Zirņu ielas rekonstrukcija Liepājā un tās potenciālā ietekme uz dzīves vides kvalitāti apkaimē - Mame, Madara (Latvijas Universitāte, 2011)
Madaras Mames bakalaura darbs „ Zirņu ielas rekonstrukcija Liepājā un tās potenciālā ietekme uz dzīves vides kvalitāti apkaimē” Darbā tiek apskatīta dzīves vides kvalitāte Liepājā, Ezerkrasta rajonā, jo šeit plānots izbūvēt Dienvidu – Ziemeļu maģistrāli, kuras galvenais uzdevums ir atslogot satiksmi un uzlabot situāciju Ganību ielā. Tādēļ ir svarīgi apzināt, kāda ir pašreizējā dzīves vides kvalitāte šajā rajonā un kā tā mainīsies tuvāko gadu laikā. Bakalaura darba mērķis bija novērtēt dzīves vides kvalitāti Zirņu ielas maģistrāles apkārtnē pašlaik un tās rekonstrukcijas potenciālo ietekmi uz to. Pētījumā tika izpētīta zinātniskā literatūra, kā arī izpētīta dzīves vides kvalitāte Zirņu ielā. Tika veikta iedzīvotāju anketēšana Zirņu ielas apkaimē, kura laikā noskaidroja iedzīvotāju attieksmi par Zirņu ielas maģistrāles būvniecību. Lai novērtētu dzīves vides kvalitāti Zirņu ielas apkaimē tika veikts pētījums, kura uzdevums bija analizēt respondenta sniegtās atbildes par Zirņu ielas maģistrāli un to, kā iedzīvotāji vērtē pašreizējo dzīves vides kvalitāti apkaimē. Ar anketēšanas metodes palīdzību tika iegūts iedzīvotāju viedoklis par pašreizējo dzīves vides kvalitāti, un kā tas ietekmēs iedzīvotāju nākotni, kā arī vai iedzīvotāji atbalsta maģistrāles būvniecību cauri pilsētai. Zirņu ielas iedzīvotāji ir apmierināti ar patreizējo dzīves vides kvalitāti apkaimē, jo Ezermalas rajonā ir zema satiksmes intensitāte, kas palielina drošības sajūtu apkaimē. Apkopojot respondentu sniegtās atbildes par gaidāmo Dienvidu – Ziemeļu maģistrāli būvniecību, tika konstatēts, ka iedzīvotājiem viedoklis dalās. Atslēga vārdi: Zirņu ielas rekonstrukcija, dzīves vide kvalitāte, apkaime

The Bachelor Paper ‘The Reconstruction of Zirņu Street in Liepāja and its Potential Impact on the Quality of Living Conditions in the Neighbourhood of Zirņu Street’ is written by Madara Mame. The Paper inspects the quality of living conditions (QLC) in the district of Ezerkrasts of the Liepāja city, where a recostruction of Zirņu street as a city’s magistral road connecting its Southern and Northern parts, relieving Ganību street of traffic, is planned and undertaken. Thus, assesment of current QLC in the neighbourhood and its possible shifts in next couple of years is needed. The aim of the Paper is to assess current QLC in the viccinity of the planned Zirņu magistral road and the possible impact of the rennovation on it. The research included studies of scientific literature and assessing current QLC in the neighbourhood Zirņu street via surveying local residents. Assesment of the current QLC was made by analising the colllected answers of the survey about resident’s knowledge of the planned Zirņu magistral street, their oppinion about current QLC and the possible changes of it in the future as well as the general support of a new magistral road. The results show that residents of Zirņu street are statisfied with the current QLC, especially by the low intensity of the traffic, looked on by the residents as a factor increasing the feeling of security in the district of Ezerkrasts. As for the oppinion on the new magistral street, survey did not reveal a single answer that was shared by most of participants. Keywords: Zirņu street reconstruction, Quality of Living Conditions, neighbourhood.
Reconstruction of Zirņu Street in Liepaja and its impact on the environmental quality of the local neighbourhood
Keywords: Vides zinātne