Aresta uzlikšana pamatkapitāla daļām kriminālprocesā - Smans, Armands (Latvijas Universitāte, 2016)
Pieaugošā kriminālprocesuālo mantisko jautājumu nozīme prasa mūsdienu apstākļiem atbilstošus risinājumus mantas aresta tiesiskajā reglamentācijā. Kriminālprocesa mērķa sasniegšanai nereti rodas nepieciešamība uzlikt arestu netipiskām lietu kategorijām, t. sk. pamatkapitāla daļām. Atšķirībā no ķermenisku lietu aresta, kad tiek ierobežotas īpašnieka tiesības uz taustāmu un vizuāli uztveramu lietu, uzliekot arestu pamatkapitāla daļām, tiek arestēta tāda abstrakta lietu kategorija kā tiesības. Kādas pamatkapitāla daļu īpašnieka tiesības ir nepieciešams ierobežot, lai sasniegtu mantas aresta mērķi? Un, kas nav mazsvarīgi, ciktāl sniedzas minēto tiesību ierobežošanas pieļaujamība? Darbā izpētīta pamatkapitāla daļu aresta problemātika, un nonākts pie secinājumiem, kas, cerams, būs vērtīgi gan kriminālprocesa teorētiķiem, gan praktiķiem.

The rising significance of property issues in criminal proceedings requires modern solutions regarding legal regulations of seizure of property. In order to achieve the goal of criminal procedure, it often requires seizing atypical object categories, including company shares. Unlike the seizure of tangible property, when the owner’s rights to tangible and visually perceivable object are being limited, by seizing company shares, an abstract object category as rights are being restricted. Which rights of the shareholder have to be restricted, in order to reach the goal of seizure of property? And what is not least important, to what extent does the restriction admissibility of mentioned rights reach? In this paper, issues of seizure of company shares have been researched, and there have been drawn such conclusions which, hopefully, will be valuable both for criminal procedure theoreticians and practitioners.
Seizure of company shares in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; mantiskie jautājumi kriminālprocesā; aresta uzlikšana mantai; pamatkapitāla daļa; aresta uzlikšana pamatkapitāla daļām