Kultūrfilosofiskie jautājumi jaulatviešu darbos - Timšāne, Liena (Latvijas Universitāte, 2009)
Latviešu intelektuālā dzīve mainās19. gs., kad notiek pāreja no tautas tradicionālās kultūras uz moderno latviešu nacionālās kultūras izveidi. Darbā tiek apskatīta jaunlatviešu kustība un tās pārstāvju ieguldījums Baltijas sabiedrības modernizācijā un nacionālās kultūras attīstībā. Darbā skatīti tādi autori kā F. Brīvzemnieks, A. Pumpurs, Auseklis, J. Alunāns, K. Valdemārs un A. Kronvalds. Tiek minēti arī maigā paternālisma pārstāvji – J. Cimze un A. Bīlenšteins. Darbā ir ievads, 4 nodaļas, 3 apakšnodaļas. Kopējais darba apjoms ir 59 lapaspuses. Veicot pētījumu autore iegūst labāku izpratni par tā laika filozofisko domu Latvijā un pāreju no dominējošās mutvārdu tradīcijas un literāro, zinātnisko kultūru.

Latvian culture and intellectual milleu went through enormous alterations during the 19th century, when Young – Latvian movement laid the foundations of Latvian national modern culture. Bachelor’s paper concerns with the main leading representatives of Young – Latvians: F. Brīvzemnieks, A Pumpurs, Auseklis. J. Alunāns, K. Valdemārs un A. Kronvalds and their ideas about Latvian future prospective, including questions of people’s education, Latvian language policy, literature, national identity, emancipation from Baltic German authority. Bachelor paper consists of introduction, 4 chapters and 3 paragraphs. The total amount of pages - 59.
Philosophy of Culture Issues in the Works of Young-Latvians
Keywords: Filozofija