Legālo kreiso sabiedrisko organizāciju sociālpolitiskā darbība Latvijā 1920. gados: Rīgas Arodbiedrību Centrālbiroja piemērs. - Plakane, Guna (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba “Legālo kreiso sabiedrisko organizāciju sociālpolitiskā darbība Latvijā 1920. gados: Rīgas Arodbiedrību centrālbiroja piemērs” mērķis ir izpētīt radikāli kreiso – komunistisko sabiedrisko organizāciju sociālpolitisko darbību, izmantojot Rīgas Arodbiedrību centrālbiroja piemēru. Organizācijas sociālpolitiskā darbība veidoja kompleksu, kurā bija trīs galvenie virzieni: sociālā, politiskā, kultūras un izglītības darbība. Organizācija bija opozicionāri noskaņota pret Latvijas valsti, iestājās par radikāliem risinājumiem sociālajā un politiskajā jomā un ciešiem sakariem ar Padomju Krieviju (vēlāk PSRS). Rīgas Arodbiedrību centrālbirojs savas politiskās aktivitātes dēļ patstāvīgi atradās Latvijas Politiskās pārvaldes redzeslokā, kas apkopoja ziņas par sabiedriskajām organizācijām, tādā veidā cenšoties priekšlaicīgi pārtraukt pretvalstiskas darbības un šādu darbību un ideju izplatīšanu un aktualizēšanu sabiedrībā.

The aim of the master’s thesis “Socio – Political Activities of Legal Latvian Left – Wing Public Organizations in the 1920s: Example of the Riga Trade Union Central Bureau” is to study the socio – political activities of radical left – wing (communist) public organizations using the example of the Riga Trade Union Central Bureau. The socio – political activities of the organization formed a complex with three main directions: social, political, cultural and educational. The organization was opposed to the Latvian state, advocated radical solutions in the social and political sphere and close ties with Soviet Russia (later the USSR). The Riga Trade Union Central Bureau because of its political activities was watched over by Latvian political administration, which was trying to ensure that this kind of public activities were suspended beforehand.
Socio - Political Activities of Legal Latvian Left - Wing Public Organizations in the 1920s: Example of the Riga Trade Union Central Bureau.
Keywords: Vēsture; sabiedriskas organizācijas; kreisas sabiedriskas organizācijas; Padomju Krievija; Latvijas Republika