Medicīnas studentu sagatavotība pirmās palīdzības sniegšanā - Puķītis, Miķelis (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “Medicīnas studentu sagatavotība pirmās palīdzības sniegšanā” aktualitāti noteica uz pierādījumiem balstīto pētījumu secinājumi, kas norāda uz to, ka iespējams daudz vairāk cilvēki tiktu glābti no nāves, ja līdzcilvēki, kuri atrodas nelaimes vietā līdz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes atbraukšanai sniegtu pirmo palīdzību. Tā kā medicīnas studentiem, apgūstot dažādas ārstniecības specialitātes, jābūt gataviem sniegt pirmo palīdzību, autors savā bakalaura darba pētījumā, vēlējās izzināt kāda ir viņu sagatavotība to veikt. Pētījuma mērķis bija noskaidrot medicīnas studentu sagatavotību sniegt pirmo palīdzību. Lai sasniegtu pētījuma mērķi tika izvirzīti vairāki uzdevumi, kā analizēt K.Rojas Piemērošanās teoriju pirmās palīdzības sniegšanas skatījumā; atlasīt un analizēt normatīvos aktus, kuri nosaka pirmās palīdzības sniegšanas kārtību valstī; izstrādāt pētījuma instrumentu – aptaujas anketu ar situācijas attēliem, kuros ir jāizvērtē pareizā rīcība, sniedzot pirmo palīdzību; veikt aptauju Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes studentu vidū; analizēt un izvērtēt iegūtos aptaujas rezultātus, kā arī izstrādāt secinājumus, kas apstiprina izvirzīto uzdevumu izpildi. Lai pamatoti apzinātu pētījuma mērķa sasniegšanu pētījuma gaitā tika uzdots pētījuma jautājums – kāda ir medicīnas studentu sagatavotība sniegt pirmo palīdzību, un gūta atbilde, kas norādīta izstrādātajos secinājumos. Veiktajā pētījumā izmantota kvantitatīvās pētniecības metode, kuras instruments bija pirmās palīdzības sniegšanas būtiskāko situāciju slēgto jautājumu un vizuālo attēlu aptaujas anketa. Bakalaura darbs sastāv no ievada, 4 nodaļām, 4 apakšnodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras avotu saraksta, 3 pielikumiem, darbā ir ietverts 21 attēls, darbs kopumā ar pielikumiem uzrakstīts uz 50. lpp.

The relevance of the Bachelor’s thesis “Preparedness to provide first aid by medical students” was determined by the findings of evidence-based studies indicating that more deaths could be prevented if the first aid was provided by people at the scene of the accident until the arrival of the emergency medical services. As medical students, studying different medical specialties, have to be ready to provide first aid, the author in this study wanted to find out what is their preparedness to do it. The aim of the study was to find out the preparedness of medical students to provide first aid. In order to achieve the aim of the study a number of tasks were set, to analyse the adaptation theory by C.Roy in the view of providing first aid; to select and analyse national regulations which determine the procedure for the provision of first aid in the country; to develop a research tool – a questionnaire with images of situations, in which the right action should be evaluated when providing first aid; to conduct a survey among students in the Faculty of Medicine at the University of Latvia; to analyse and assess the results of the survey as well as to draw conclusions confirming the fulfilment of the set tasks. In order to achieve the aim of the study, a research question was defined - what is the preparedness of medical students to provide first aid and obtained answer that is indicated in the drawn conclusions. The study used a quantitative research method, the tool of which was a questionnaire with closed questions and visual images on the most important situations of first aid. The thesis consists of introduction, 4 chapters, 4 subsections, conclusions, list of references, 3 annexes and 21 images. The thesis with annexes is written on 50 pages.
Preparedness to provide first aid by medical students
Keywords: Medicīna; medicīnas studenti; pirmā palīdzība; sagatavotība; māszinības