Valūtas riska vadība banku nozarē - Suhobokovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2007)
Dotais darbs iepazīstina lasītāju ar tradicionālām un mūsdienu pieejām valūtas risku vadības vērtēšanā bankas jomā, kā arī ar bankas kapitāla prasību novērtēšanas metodēm pamatojoties uz valūtas riskiem. Darba saturs ir virzīts tā, lai dotu lasītājam izpratni par Latvijas banku topošām iespējām un priekšrocībām izmantojot sarežģītākas un mūsdienu risku vadības sistēmas, īpaši jaunu kapitāla pietiekamības uzskaites noteikumu stāšanās spējā kontekstā no 2007. gada 1. decembra. Darbā ir gan teorētiskie, gan praktiskie dati. Ērtākai vizuālai iepazīšanai ar izskatāmo tēmu darbā tika izmantotas gan tabulas, gan grafiki, kuri atspoguļo gan izmantojamo modeļu teorētiskos pamatojumus, gan aprēķinu metodoloģijas praktiskās izmantošanas detalizēto tehnisko aprakstu. Darba saturs tiek iedalīts trijās daļās. Pirmajā daļā tiek izskatīta finanšu risku struktūra un raksturojums ar detalizēto tirgus un valūtas risku analīzi, kurai ir jāpalīdz lasītājam iedziļināties sarežģītā risku vadības tēmā; tālāk iet nodaļa, kura ir veltīta zinātniskā darbā izmantoto teorētisko modeļu matemātiskam pamatojumam. Darbs tiek noslēgts ar praktisko analītisko daļu, kurā autors, pamatojoties uz reāliem datiem, demonstrē modeļu praktiskās izmantošanas iespējas, kā arī izanalizē iegūtos rezultātus. Dotais darbs var būt izmantots kā rokasgrāmata iepazīšanai ar bankas jomā eksistējošo finanšu risku vadības teorētisko un matemātisko pusi ar uzsvēršanu uz valūtas riskiem, kā arī informācijas avots par izplatīto modeļu izmantošanas praksi risku vadības zinātnē.

This dissertation acquaints a reader with traditional and contemporary approaches to FOREX risk evaluation and management in banking as well as methods of requirement assessment to bank capital on the basis of FOREX risk. The content of the dissertation serves for giving a reader an insight about opening possibilities and advantages of Latvian banks whilst using more sophisticated and modern risk management systems, especially in the context of new capital adequacy regulations that will come into force on the 1st December 2007. This dissertation includes both theoretical and practical analysis of the topic. For a more comfortable introduction to the material this work involves tables and figures that reflect theoretical grounds for the models in use as well as detailed technical description of practical employment of calculation methodology. The dissertation is split into three parts. In the first part the author looks into the structure and characteristics of financial risks with detailed analysis of market and FOREX risks that should help a reader to get absorbed into a complicated subject of risk management. The second part of the dissertation investigates mathematical grounds of theoretical models used by the author. Finally, the third part of the dissertation involves practical usage of the theoretical models and analysis of the derived results, which are based on real market and bank’s data. This dissertation’s utility is twofold. Firstly, it may serve as a study guide for introduction to theoretical and mathematical side of financial risk management in modern banking with emphasis on FOREX risk. Secondly, it may be a thorough information source on the employment of sophisticated models in the science of risk management.
Forex Risk Management in Banking
Keywords: Ekonomika