Hemotransfūzija un taisnās zarnas vēža ķirurģija - Želobovskis, Edvards (Latvijas Universitāte, 2017)
Tēmas nosaukums: Hemotransfūzija un taisnās zarnas vēža ķirurģija. Ievads: Taisnās zarnas vēzis daudzus gadus joprojām ir sarežģīta ķirurģiska problēma. Dzīvildzes rādītāju uzlabošanās vērojama 20 gs. deviņdesmitajos gados, lielā mērā pateicoties uzlabotai vietējai kontrolei ieviešot totālu mezorektālu ekscīziju, kā labāko aprūpes praksi un neodajuvantas radioterapijas izmantošanai. Dažos gadījumos pacientiem ar taisnās zarnas vēzi ir nepieciešama asins pārliešana. Bez neliela riska asins pārliešanas laikā pārnest vīrusa infekciju, pastāv citi daži faktori kuri var ietekmēt pacienta veselību un turpmāko dzīvildzi. Viens no šiem pētāmajiem faktoriem ir hemotransfūzijas negatīvā ietekme uz recidīva biežuma palielināšanu operētajiem pacientiem. Materiāls un metodes: Pētījums tika veikts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) arhīvā. Pētījumā, retrospektīvi, ir analizēti dati par 130 pacientiem, kuriem bija diagnosticēts taisnās zarnas vēzis. Visiem pacientiem tika veikta radikāla operācija. Ārstēšanas periods notika laika posmā no 2010. gada līdz 2011. gadam. Pacientu informācija par slimības ārstēšanas norisi tika savākta un apstrādāta ar SPSS v22.0 programmu. Rezultāti: No 130 pacientiem, vīriešu skaits ir 64 (49,2%) un 66 (50,8%) ir sievietes. Vidējais pacientu vecums ir 69 (vecuma amplitūda no 35 līdz 85) gadi. No 130 pacientiem asins pārliešanu veica 25 (19,2%) pacientiem. Recidīvs pirmajā gadā bija diagnosticēts četriem (3,1%) pacientiem ar veiktu hemotransfūziju un četriem (3,1%) bez veiktas asins pārliešanas. Kopējā pacientu grupā, ar veiktu asins pārliešanu, ir 25 pacienti, no tās grupas 4 (16%) bija recidīvs. Pacientiem, kuriem hemotransfūziju neveica (n = 105), recidīvs bija 4 (3,8%) pacientiem. Secinājumi: Pacientiem ar veiktu asins pārliešanu recidīvu skaits pirmajā gadā pēc veiktās ķirurģiskās rezekcijas bija lielāks (16%) salīdzinājumā ar pacientiem, kuriem nebija veikta hemotransfūzija (3,8%). Tas pierāda, ka asins pārliešanai ir negatīva ietekme. Pārlietam asins apjomam ir pierādīta pozitīva korelācija (p = 0,014), tā var liecināt par šī faktora ietekmi uz recidīva attīstību. Vidējais saslimušo pacientu vecums ir 69 gadi. Tas pierāda, ka biežāka pacientu saslimstība ir pēc 50 gadu vecuma. Dzimums uz saslimstību neietekmē. Zems hemoglobīna līmenis asinīs negatīvi korelē ar asins pārliešanu (p < 0,01), tas pierāda, ka hemoglobīna koncentrācijas samazināšanās palielina asins pārliešanas varbūtību. Lielākajai pacientu grupai ir liekais svars vai aptaukošana, līdz ar to var secināt ka, ĶMI ietekmē uz asins pārliešanas augstāku varbūtību, ko pierāda pozitīva korelācija (p = 0,035).

Theme: Hemotransfusion in rectal cancer surgery. Introduction: Rectal cancer continues to be a complicated surgical problem for many years. Increase of survival rates that had been observed in the 90’s of 20th century was caused by improvement of local control and the introduction of total mesorectal excision. Total mesorectal excision was admitted as the best care practice and so was the use of neoadjuvant radiotherapy. In some cases, patients with rectal cancer require transfusion. Despite the low risk of virus infection transfer whilst blood transfusion, there are some other factors that can affect the patient's health and future survival. One of these investigational factors is the adverse effect of hemotransfusion on frequency of recurrence the operated patients. Material and methods: The study was conducted at the archive of Latvian Oncology Center (LOC) which is placed at Riga East University Hospital (REUH). The study, retrospectively, was analyzed data from 130 patients with diagnosed rectal cancer. All patients had a radical operation. The period of treatment lasted from 2010 to 2011 year. Information about the course of the disease was collected and processed using the SPSS v22.0 program. Results: There were investigated 130 patients, 64 (49.2%) are male and 66 (50.8%) are women. The average age of patients is 69 (age range from 35 to 85 years). 25 (19.2%) patients had transfusion. A recurrence in the first year was diagnosed to 4 patients (3.1%) who had hemotransfusion and to 4 (3.1%) without transfusion. In the total amount of patients with transfusion, there were 25 patients, who (4 - 16%) had recurrence (Figure 25). From the patients who did not have hemotransfusion (n = 105), 4 (3.8%) of them had recurrence. Conclusion: Among the patients who had had transfusion, the number of recurrence in the first year after surgery was higher (16%) compared to patients without hemotransfusion (3.8%). This proves that blood transfusions have a negative effect. There is a positive correlation between the amount of blood transfusion and the development of recurrence (p = 0.014). The average age of the patients is 69 years. This proves that the incidence of patients is more often after the age of 50 years. Morbidity is not affected by gender. Low blood hemoglobin level correlates negatively with blood transfusion (p <0.01), which proves that reducing hemoglobin concentration increases the possibility of blood transfusion. The largest group of patients has overweight or obesity, and therefore BMI has a high influence on probability of transfusion, this is evidenced by a positive correlation (p = 0.035).
Hemotransfusion in rectal cancer surgery
Keywords: Medicīna; hemotransfūzija; taisnās zarnas vēzis; riska faktori; recidīvs