Mākslas darbu kā iedvesmas avotu izmantošana tehnoloģiju mācību jomā 5-6 gadus veciem bērniem darbā ar tekstilmateriāliem - Spīķe, Evita Beāte (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba temats: “Mākslas darbu kā iedvesmas avotu izmantošana tehnoloģiju mācību jomā 5-6 gadus veciem bērniem darbā ar tekstilmateriāliem”. Darba autore: Evita Beāte Spīķe Pētījuma mērķis: Izpētīt, kā veicināt 5-6 gadus vecu bērnu radošo darbību tehnoloģiju mācību jomā, izmantojot mākslas darbus kā iedvesmas avotus. Pētījuma jautājums: Kā veicināt 5-6 gadus vecu bērnu radošo darbību tehnoloģiju mācību jomā kā iedvesmas avotus izmantojot mākslas darbus? Bakalaura darbu veido divas daļas – teorētiskā un empīriskā daļa. Teorētiskajā daļā tiek apskatīta un izstudēta pedagoģiski psiholoģiskā zinātniskā literatūra par radošo darbību, radošās darbības veicinošām metodēm un tās raksturojumu 5-6 gadus veciem bērniem. Tiek aplūkoti un uzsvērti daži mākslas darbu piemēri radošās darbības sekmēšanai un iedvesmas radīšanai pirmsskolas vecuma bērniem. Teorētiskās daļas noslēgumā, nodaļā 1.5. tiek analizēts pirmsskolas izglītības vadlīniju un pirmsskolas mācību programmas saturs. Bakalaura darba empīriskajā daļā tiek izstrādāti radošās darbības vērtēšanas kritēriji 5-6 gadus veciem bērniem tehnoloģiju mācību jomā darbā ar tekstilmateriāliem un tiek atspoguļota pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, veikts pētījumā iegūto rezultātu apkopojums un izvērtējums. Bakalaura darbs sastāv no ievada, 2 nodaļām, 12 attēliem, 3 tabulām, secinājumiem, ieteikumiem, 30 izmantotās literatūras un avotu saraksta un 10 pielikumiem. Darba apjoms: 55 lapaspuses. Atslēgvārdi: pirmsskola, tehnoloģiju mācību joma, tekstilmateriāli, mākslas darbi, radošā darbība.

The title of the research paper: Using artworks as sources of inspiration in the field of study of technologies to 5–6-year-old children working with textiles. The author of the research: Evita Beāte Spīķe The aim of the research: to explore how to encourage 5-6-year-old children in a creative work of technology acquiring knowledge, using works of art as a source of inspiration. The research question: How to encourage 5-6-year-old children to use art works as a source of inspiration for activities in technology acquiring knowledge? The paper consists of two parts- theoretical and empirical. In the theoretical part is reviewed and analyzed pedagogically psychological scientific literature on creative activity, encouraging methods and its characteristics in the field of creative works for 5-6-year-old children. Different kinds of artistic works have been viewed as examples to encourage the inspiration of creativity in preschool. The conclusion of theoretical part 1.5 depicts the analysis of the guidelines for preschool education and its curriculum content. The Empirical part of the paper presents elaborated creative activity criteria for 5-6-year-old children participating in activities using textile materials. The pedagogical trial activity is reflected, the results of the study are summarized and evaluated. Bachelor paper consists of introduction, 2 parts, 12 images, 3 charts, conclusions, recommendations, 30 pages the list of reference and sources, 10 appendices. The paper contains: 55 pages. Keywords: preschool, the field of study of technologies, textile materials, artistic works, creative activity.
Using artworks as sources of inspiration in the field of study of technologies to 5-6 year old children working with textiles
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskola; tehnoloģiju mācību joma; tekstilmateriāli; mākslas darbi; radošā darbība