Optimālā ceļa noteikšana un analīze rogaininga distancēm - Zvagulis, Ričards (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā “Optimālā ceļa noteikšana un analīze rogaininga distancēm” tiek apskatīti plašāk zināmie pieejamie algoritmi optimālā ceļa noteikšanai un tiek aprakstīts, kā šos algoritmus varētu iekļaut programmā priekš specifiska mērķa – optimālā ceļa noteikšanas rogaininga distancēm. Pēc izpētē veiktajiem secinājumiem tiek izstrādāta rogaininga distanču plānošanas un optimālā ceļa noteikšanas lietojumprogramma, kas sniedz iespēju plānot un analizēt rogaininga tipa distances, kā arī noteikt optimālo maršrutu distances veikšanai. Lietojumprogrammai tiek izstrādāti divi optimālā ceļa noteikšanas algoritmi un tiek veikta šo algoritmu salīdzināšana, uzskaitot izpildes laiku un precizitāti pie dažāda apmeklējamo kontrolpunktu skaita. Lai noteiktu, cik lietderīga varētu būt šāda lietojumprogramma, darba ietvaros tiek veikta programmas optimālā ceļa noteikšanas algoritma aprēķinātā maršruta salīdzināšana ar respondentu maršruta plānojumu dažādās distancēs. Darba mērķis ir izpētīt esošās metodes optimālā ceļa noteikšanai pie dažāda virsotņu skaita un integrēt šāda veida algoritmu lietojumprogrammā ar praktisku pielietojumu, kā arī noteikt, cik šāda lietojumprogramma būtu noderīga, veicot salīdzinājumu starp respondentu plānojumu un algoritma aprēķināto optimālo ceļu.

In the thesis "Determination and analysis of the optimal route for rogaining distances", the most widely known available algorithms for determining the optimal path are reviewed and described how these algorithms could be used in the program for a specific purpose - determining the optimal path for rogaining distances. Based on the conclusions made in the research, an application for planning rogaining distances and determining the optimal path is being developed, which provides an opportunity to plan and analyze rogaining-type distances, as well as determine the optimal route for the distance. A comparison of the optimal path determination algorithms developed within the program is performed, counting the execution time and accuracy at different number of checkpoints to be visited. In order to determine how useful such an application could be, a comparison of the route calculated by the program's optimal route determination algorithm with the respondents’ route planning at different distances is carried out as part of the thesis. The aim of the thesis is to research the existing methods for determining the optimal path at different number of vertices and to apply this type of algorithm in a program with practical application, as well as to determine how useful such an application would be when comparing the respondents' planning and the optimal path calculated by the algorithm.
Determination and analysis of the optimal route for rogaining distances
Keywords: Datorzinātne; Maršruta plānošana; Optimālā ceļa noteikšana; Ceļojošā tirgotāja problēma; Rogainings; Lietojumprogramma