Portatīvo mērierīču pielietojums ugunsdzēsēju glābēju darba slodzes novērtējumam un preventīvie pasākumi - Asups, Agris (Latvijas Universitāte, 2021)
„Portatīvo mērierīču pielietojums ugunsdzēsēju glābēju darba slodzes novērtējumam un preventīvie pasākumi”. Darba autore(s): Agris Asups Darba zinātniskā vadītājs(a): doc., Dr. chem. Ingars Reinholds Darbs izklāstīts uz 56 lpp., ietver 27 attēlus, 13 tabulas, 2 pielikumi, 26 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par ugunsdzēsēju glābēju darba vides riskiem, kā arī par mūsdienīgiem risinājumiem darba slodzes monitoringam un riska mazināšanas iespējām.. Literatūras analīze uzrāda, ka ugunsdzēsēji glābēji notikuma vietā ugunsdzēsēji saskarās ar tādiem fiziskiem faktoriem kā - smags darbs, darba pozas, darbs, kas saistīts ar lokālu muskuļu sasprindzinājumu, fiziska piepūle, kas atkārtojas. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes, bet trešajā daļā ir iegūto datu apkopošana un rezultātu analīze, izklāsts. Izstrādāti preventīvie pasākumi. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, Notikuma vietā ugunsdzēsēji ir pakļauti nozīmīgam riskam (Ⅳ), veicot smagu celšanu, un ar augstu slodzes iedarbības līmenī, pildot šādas darbības, izmantojot saspiesta gaisa elpošanas aparātu. Secināts, ka fizisko aktivitāšu līmeņu rezultātu tendence norāda uz zemu fizisko aktivitāšu līmeni ikdienā un augstu aktivitāti, pildot dienesta pienākumus. Izstrādātas praktiskās rekomendācijas. Izmantotās metodes: Darba slodzes pašvērtējuma anketa, Somijas 5 baļļu metode, ātrā ekspozīcijas kontroles (ĀEK) metode, Objektīvo mērījuma analīze ar Microsoft Excel Data Analysis

"Application of portable measuring devices to the assessment of the workload of firefighters and prevention measures". Author (s): Agris Asups Scientific supervisor (s): doc., Dr. chem. Ingars Reinholds The work is presented on 56 pages, includes 33 figures, 10 tables, 1 appendix, 25 information sources. The study consists of 4 parts. The first part summarizes and analyzes the literature on the work environment risks of firefighters, as well as on modern solutions for workload monitoring and risk reduction options. Literature analysis shows that firefighters face physical factors such as - hard work, work postures , work involving local muscle tension, repetitive physical exertion. The second part describes the methods used in the study, but the third part is the collection of the obtained data and analysis of the results, presentation. Preventive measures have been developed. The results of the study allow us to conclude that on-site firefighters are exposed to a significant risk (Ⅳ) when performing heavy lifting and with a high level of load exposure when performing such activities using compressed air breathing apparatus. It is concluded that the trend of the results of the levels of physical activity indicates a low level of daily physical activity and high activity in performing official duties. Practical recommendations have been developed. Methods used: Workload self-assessment questionnaire, Finnish 5-point method, rapid exposure control (AEC) method, Objective measurement analysis with Microsoft Excel Data Analysis.
Application of portable measuring devices for workload assesment of firefighters and plannining of preventive measures
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; ugunsdzēsēji; darba slodze; veselības veicināšana; portatīvās mērierīces.