Jaunrades prasmju attīstīšana Imanta Ziedoņa epifāniju apguvē 12. klasē - Bidiņa, Agija Dace (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “Jaunrades prasmju attīstīšana Imanta Ziedoņa epifāniju apguvē 12. klasē” mērķis ir izstrādāt tematisko plānojumu, kas veicinātu jaunrades prasmju attīstīšanu 12. klases skolēniem, apgūstot Imanta Ziedoņa epifānijas. Bakalaura darbam ir 4 nodaļas: 1.Jaunrades prasmju nozīme literatūras mācību procesā. 2.Imanta Ziedoņa dzīve, daiļrade un epifānijas literatūras mācību kontekstā. 3.Skolotājas sagatavošanās darbam klasē. 4.Skolotājas un skolēnu sadarbības rezultātu analīze un izvērtējums. Pirmajā nodaļā teorētiski pamatota jaunrades prasmju nozīme literatūras mācību priekšmeta kontekstā. Otrajā nodaļā tiek veidots ieskats Imanta Ziedoņa personībā un daiļradē, kā arī tiek raksturots epifānijas žanrs un Imanta Ziedoņa epifānijas. Trešā nodaļa ir veltīta izmēģinājumdarbībā iekļauto skolēnu raksturojumam un mācību materiālu sagatavošanai. Ceturtajā nodaļā tiek raksturota skolotājas un skolēnu sadarbības analīze un izvērtējums. Bakalaura darbā izstrādāto mācību materiālu efektivitāte ir pārbaudīta pedagoģiskā izmēģinājuma laikā. Bakalaura darbs ir aktuāls topošajiem un esošajiem latviešu valodas un literatūras skolotājiem, kā arī citiem interesentiem. Atslēgvārdi – epifānija, Imants Ziedonis, jaunrades prasmes.

The aim of the bachelor's thesis “Development of Creative Skills in the Acquisition of Epiphanies of Imanta Ziedonis in Grade 12” is to develop a variant of the methodological system that would promote the development of creative skills for students of the 12th grade by learning the epiphanies of Imants Ziedonis. The bachelor thesis has 4 chapters: 1.The importance of creative skills in the process of studying literature. 2.The life, fiction and epiphanies of Imants Ziedonis in the context of literary studies. 3.Preparation of the teacher for work in the classroom. 4.Analysis and evaluation of the results of cooperation between the teacher and students. The first chapter theoretically substantiates the importance of creative skills in the context of the literary subject. The second chapter provides an insight into the personality and work of Imants Ziedonis, as well as describes Imants Ziedonis' epiphanies and the genre of epiphanies. The third chapter is devoted to the characteristics of the students included in the trial and the preparation of teaching materials. The fourth chapter presents an analysis and evaluation of the teacher-student relationship. The effectiveness of the teaching materials developed in the bachelor's thesis has been tested during a pedagogical trial. The bachelor's thesis is relevant for future and current teachers of Latvian language and literature, as well as for other interested parties. Key words – epiphany, Imants Ziedonis, creative skills.
Development of Creative Skills in the Acquisition of Epiphanies of Imanta Ziedonis in Grade 12
Keywords: Izglītības zinātnes; epifānija; Imants Ziedonis; jaunrades prasmes; literatūra; radošā rakstīšana