Ekspropriācija un tās noteikšanas problēmas starptautisko ieguldījumu veicināšanas un aizsardzības tiesībās enerģētikas sektorā - Meimers, Ingus (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba mērķis ir izstrādāt vienotu teorētisku un vienlaikus arī praktisku pētījumu par ekspropriācijas jēdziena saturu, tās formām un ekspropriācijas tiesiskumam izvirzāmajiem priekšnoteikumiem, atsevišķi pievēršoties jautājumam par ieguldītāju aizsardzību enerģētikas sektorā. Minētā mērķa sasniegšanai darbā ir vispusīgi un padziļināti analizēta starptautisko tiesu un šķīrējtiesu prakse, piemērojot starptautisko līgumu noteikumos noteiktos ekspropriācijas ierobežojumus, kā arī novērtētas starptautisko tiesību doktrīnā izteiktās atziņas un starptautisko līgumu noteikumi. Darba rezultātā ir iezīmēta virkne prakses pretrunu, kas saistītas ar dažādu tiesību institūtu piemērošanu, apgrūtinot ekspropriācijas un tās kvalificēšanas izpratni, neskatoties uz to, ka starptautisko ieguldījumu strīdu prakse jau izsenis ir kritizēta par tās decentralizēto pieeju un diametrāli pretēju uzskatu paušanu salīdzināmos apstākļos. Atslēgvārdi: ekspropriācija, netiešā ekspropriācija, enerģētika, Enerģijas hartas nolīgums, taisnīga kompensācija

The aim of the work is to develop a single theoretical and at the same time practical study of the content of the concept of expropriation, its forms and the prerequisites for expropriation to the rule of law, addressing separately the question of investor protection in the energy sector. In order to achieve this objective, there is a comprehensive and thorough analysis of the practice of international judicial and arbitral tribunal in the application of expropriation restrictions laid down in the rules of international treaties, as well as the assessment of the opinions in scholarly works and the provisions of international treaties. As a result of the work, several controversies of the practice, related to the application of various legal institutes, which encumber the understanding of expropriation and its qualification, have been highlighted, despite the fact that the practice of international investment disputes has already been criticized for its decentralized approach and the expression of diametrically opposed views in comparable circumstances. Key words: expropriation, indirect expropriation, energy, Energy Charter Treaty, just compensation
Expropriation and its identification problems in the promotion and protection of international investment in the energy sector
Keywords: Tiesību zinātne