Nacionālo partizānu darbības Liepājas apriņķī (1946 - 1959): "Tēvijas vanagu", Jura Dejusa un Žaņa Mažēna grupas piemēri - Berkmanis, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba tēma “Nacionālo partizānu darbības Liepājas apriņķī (1946 – 1959): “Tēvijas vanagu”, Jura Dejusa un Žaņa Mažēna grupas piemēri.” Darba mērķis ir raksturot nacionālo partizānu bruņoto pretestību padomju okupācijas režīmam Liepājas apriņķī, aplūkojot “Tēvijas vanagu”, Jura Dejusa un Žaņa Mažēna partizānu grupu piemērus, laika posmā no 1946. līdz 1959. gadam. Aplūkotās partizānu grupas, bija vislielākās Liepājas apriņķī, taču tās nespēja izvērst pietiekami spēcīgu pretestību padomju režīmam aplūkotajā reģionā. “Tēvijas vanagu” grupa cīnījās ar politiska rakstura motīviem, bet pārējo divu grupu motīvi vairāk atgādināja cīņu par izdzīvošanu nelegālos apstākļos. Grupas savstarpēji nesadarbojās un neapvienojās vienā organizācijā un jau 1950. gadu sākumā bruņotā pretestība Liepājas apriņķī bija gandrīz pilnībā iznīcināta.

The topic of this Master’s thesis „National guerrilla activities in Liepāja county (1946 –1959): “Tēvijas vanagi”, Jura Dejusa and Žaņa Mažēna groups examples. Purpose of work is to describe national guerrilla armed resistance to Soviet occupation regime in Liepāja county, by looking at examples of „Tēvijas vanagi”, the guerrilla groups of Juris Dejus and Žanis Mažēns, between 1946 and 1959. The guerrilla groups under consideration were the largest in Liepāja county, but they were unable to deploy strong enough resistance to Soviet regime in the region under consideration. The „Tēvijas vanagu” group struggled with motives of political nature, but the motives of other two groups looked more like a struggle to survive in illegal circumstances.The groups did not cooperate with each other or unite in one organization, and in early 1950’s, the armed resistance in Liepāja County had been almost completely destroyed.
Activities of national partisans in Liepāja district (1946 - 1959): examples of the "Tēvijas vanagi", Juris Dejus and Žanis Mažēns groups
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Partizāni; komunisti; padomju vara; čeka; pagasti