PMMA Čukstošo galeriju modu mikro rezonatoru modu sadalījuma analīze - Berķis, Roberts (Latvijas Universitāte, 2021)
Polimetilmetakrilāta (PMMA) čukstošo galeriju modu (ČGM) mikro sfēru rezonatori ir komerciāli pieejami ar tipiskajiem labuma (Q) faktoriem 10^3-10^4. Izmantojot attēlu apstrādes tehniku ar augstu izšķirtspēju (1.9µm/px), ir iespējams monitorēt absorbcijas spektru. Šajā darbā tika izstrādāta jauna veida attēlu apstrādes metode priekš ČGM mikro rezonatoriem, lai analizētu intensitātes sadalījumu atsevišķos (40-70µm) PMMA ČGM mikro rezonatoru reģionos mainot ārējos fizikālos apstākļus. Intensitātes izmaiņas var tikt izmantotas lai raksturotu augstāku kārtu modu mijiedarbību un integrētu sensoru sistēmā.

Poly methyl methacrylate acrylic (PMMA) whispering gallery mode (WGM) micro sphere resonators are commercially available with typical optical quality factor of 10^3-10^4. Using image processing techniques, with (1.9µm/px) high resolution, the absorption spectrum could be monitored. In the present work a new type of image processing for WGM micro-resonators was developed, to analyze intensity distribution in separate regions for PMMA WGM micro-resonators (40-70 µm) by changing the external physical properties such as temperature and wavelength. The intensity changes can be used as a representation of higher order spacial mode groups and integrated into optical sensors.
Analysis of mode distribution for PMMA Whispering gallery mode resonators
Keywords: Fizika; Čukstošās galerijas modas; mikro rezonatori; optika; attēlu apstrāde; fotonika