Elpošanas vingrinājumu nozīme izturības attīstīšanā burātājiem 14-16 gadu vecumā. - Riekstiņa, Alise (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba tēma ir elpošanas vingrinājumu nozīme izturības attīstīšanā burātājiem 14-16 vecumā. Pētījuma mērķis bija pētīt elpošanas vingrinājumus un integrēt tos treniņu procesā sportistiem 14-16 gadu vecumposmā izturības snieguma uzlabošanai. Tika izvirzīts pētnieciskais jautājums: kā elpošanas vingrinājumu iekļaušana treniņu procesā ietekmē fizisko izturību 14-16 gadus veciem pusaudžiem? Pētījuma gaitā tika veikta literatūras analīze, uz kuru balstoties tika izvēlēti atbilstoši elpošanas vingrinājumi. Tie tika pārbaudīti praksē, salīdzinot divas grpas – eksperimentālo grupu, kas trīs reizes nedēļā veica elpošanas vingrinājumus, un kontroles grupu, kas tikmēr veica lēnus skrējienus. Izmaiņas sportistu izturības sniegumā tika mērītas ar “Beep” testu pirms un pēc vingrinājumu integrēšanas treniņu procesā. Pētījuma rezultāti rāda, ka abās grupās tika konstatēts statistiski nozīmīgs izturības rādītāju uzlabojums. Tomēr starp grupām netika novērotas statistiski nozīmīgas atšķirības, lai gan vidēji labākus rezultātus uzrādīja kontroles grupa, kas veica skrējienus. Elpošanas vingrinājumiem var būt pozitīva ietekme uz pusaudžu fizisko izturību, tomēr skriešana šajā pētījumā izrādījās efektīvāka metode. Sporta treniņu procesā ieteicams integrēt gan elpošanas vingrinājumus, gan skrējienus, lai panāktu optimālu izturības attīstību.

The topic of this thesis is the importance of breathing exercises in developing endurance in sailors aged 14-16 years. The aim of the study was to examine breating exercises and integrate them into the training process of sailors aged 14-16 to improve endurance performance. The research question was: how does the inclusion of breathing exercises in the training process affect the physical endurance of adolescents aged 14-16? During the study, a literature review was conducted, which served as the basis for selecting appropriate breathing exercises. These excersises were tested in practice by two groups – the experimental group, which performed breathing exercises, and the control group, which performed light running sessions. Changes in endurance performance were measured using the Beep Test before and after integrating the exercises. The results of the study show that both groups experienced statistically significant improvements in endurance indicators. However, no statisticallly significant differences were found between the groups, although the control group achieved slightly better average results. Breathing exercises may have a positive effect on the physical endurance of adolescents, yet in this study, running proved to be the more effective method. It is recommended to integrate both breathing exercises and running into the sports training process to achieve optimal endurance development.
The Importance of Breathing Exercises in Developing Endurance in Sailors Aged 14-16 Years.
Keywords: Sporta treneris [2024]; elpošanas vingrinājumi; izturība; pusaudži; burāšana