Ēdienu nosaukumi Atašienes izloksnē - Berne, Daiga (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs „Ēdienu nosaukumi Atašienes izloksnē” ir svarīgs materiāls par Atašienes pagasta iedzīvotāju izrunas un leksikas īpatnībām. Darbā atklājas augšzemnieku dialekta dziļo sēlisko izlokšņu raksturīgākās īpatnības Atašienes ēdienu nosaukumu leksikā. Aprakstīti ne tikai mūsdienās ikdienā gatavotie ēdieni, bet arī tradicionālie ēdieni ko gatavo dažādos svētkos – Ziemassvētkos, Lieldienās, Meteņos u.c. Darbā atklājas arī nosaukumi, kādus lieto tikai Atašienē vecākās paaudzes pārstāvji. Sniegts ieskats ēdienu nosaukumu pamatteicēju dzīvēs, lai netiktu aizmirstas tradīciju kopējas un glabātājas. Savāktais materiāls apkopots praktiskajā daļā alfabēta secībā, salīdzinot katru nosaukumu ar ME vai kādu citu vārdnīcu, līdz ar to parādot Atašienes izloksnes atšķirības no literārās valodas. Atslēgas vārdi: Atašiene, dialekts, izloksne, ēdiens, recepte, ēšanas paradums.

Scientific paper „Names of Dishes in the Dialect of Atashiene” is very important material about inhabitants pronunciation and lexicon individualities of small district of Atashiene. In the written work appears typical individualities of dialect of the Eastern part of Latvia deef Selonias vernacular in the lexicon of names of Dishes. There in scientific paper is described not only in nowadays weekdays maked meal, but also tradicional meal what makes for different festivities, for example, for Christmas, Easter, Shrovetide etc. In this written work appears names of dishes, which use only the older ganeration of Atashiene. Furnish insight into lifes of narrators, therefore nobady will forget about tradicions keepers. Collected material summarized on the part of practical duties in coherence of alphabet. Every name is by the side of ME dictionary or another dictionary, wherewith it shows dialect of Atashiene distinctions from literary language. Key – words: Atashiene, dialect, vernacular, meal, recipe, eating habits.
Names of Dishes in the Dialect of Atašiene
Keywords: Filoloģija