Termoregulācijas nodrošinājums priekšlaikus dzimušiem jaundzimušajiem intensīvās terapijas nodaļā - Vlasova, Valērija (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma „Termoregulācijas nodrošinājums priekšlaikus dzimušiem jaundzimušajiem intensīvās terapijas nodaļā.” Tēmas aktualitāti pamato gan literatūrā, gan dažādos pētījumos aprakstītā priekšlaikus dzimušo jaundzimušo termoregulācijas problēma, kas var ietekmēt jaundzimušā veselības stāvokli. Ņemot vērā, ka jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā tiek veiktas vairākas aprūpes darbības dienā, pastāv risks, ka jaundzimušajam aprūpes nodrošinājuma laikā var samazināties ķermeņa temperatūra. Darba mērķis - izvērtēt māsas darbības termoregulācijas nodrošinājumam aprūpes procesa laikā priekšlaikus dzimušiem jaundzimušajiem intensīvās terapijas nodaļā. Pētniecības uzdevumi - literatūras analīze par jaundzimušo un priekšlaikus dzimušu jaundzimušo aprūpi un termoregulāciju, pētījuma sasaiste ar V. Hendersones aprūpes teoriju un veikt novērojumu, pēc tam analizējot tā datus. Izvirzītie pētniecības jautājumi - kā aprūpes darbības veikšana ietekmē priekšlaikus dzimuša jaundzimušā termoregulāciju jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā un kādas darbības tiek veiktas, lai mazinātu ķermeņa temperatūras svārstības jaundzimušajiem, aprūpes darbību laikā? Pētniecībā izmantota kvalitatīvi kvalitatīvā metode, analizētos datus atspoguļojot tabulās un diagrammās. Pētniecības instruments – novērojuma protokols Pētījuma rezultāti liecina, ka priekšlaikus dzimušam jaundzimušajam ir lielāks risks, ka aprūpes laikā var samazināties ķermeņa temperatūra, kā arī laikietilpōgākām aprūpes darbībām māsas plāno savas darbības un ņem vērā dažādus apstākļus biežāk, nekā tas tiek darīts aprūpes darbībām, kuru laiks aizņem dažas minūtes Atslēgvārdi: priekšlaikus dzimis jaundzimušais, jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa, termoregulācija

The topic of the bachelor's is "Provision of thermoregulation for premature infants in the intensive care unit." The bachelor is based on the literature and on various studies, taking into account the health problem of premature. Considering that the neonatal intensive care unit is supplying a constant risk that the newborn care provision may have lowering a body temperature. The aim of the study was to evaluate the activities of thermoregulation during the treatment process, when premature infants is in the intensive care unit. Research tasks - analysis of the literature on neonatal and preterm neonatal care and thermoregulation, connection of the research with V. Henderson's care theory. Research, then analyzing the data. Research questions raised - How does the performance of a care activity affect the thermoregulation of a premature infant in the neonatal intensive care unit and what actions are taken to reduce body temperature fluctuations in newborns during care activities? The study uses a qualitative qualitatively qualitative method, presenting the analyzed data in tables and diagrams. Research tools - observation protocol The results of the study show that a premature newborn has a higher risk of lowering body temperature during care, and for more time-consuming care activities, nurses plan their activities and take into account different aspects more often than for care activities that take a few minutes. Keywords: premature, neonatal intensive care unit, thermoregulation
Provision of Thermoregulation for Premature Infants in the Intensive Care Unit
Keywords: Medicīna; priekšlaikus dzimis; jaundzimušais; jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa; intensīvās terapijas; nodaļa