Cviterjonu tipa jonu šķidrumu ķīmiskās īpašības gāzes fāzē un pielietojumi elektroizsmidzināšanas jonizācijas masspktrometrijā - Podjava, Antons (Latvijas Universitāte, 2015)
Cviterjonu tipa jonu šķidrumu ķīmiskās īpašības gāzes fāzē un pielietojumi elektroizsmidzināšanas jonizācijas masspektrometrijā. Podjava Antons, zinātniskais vadītājs Dr. ķīm., asoc. prof. Pēteris Mekšs. Promocijas darbs, 166 lappuses, 55 attēli, 7 tabulas, 132 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. CVITERJONU TIPA JONU ŠĶIDRUMI, ELEKTROIZSMIDZINĀŠANAS JONIZĀCIJAS MASSPEKTROMETRIJA, SADURSMJU INDUCĒTĀ DISOCIĀCIJA, 5- METILCITOZĪNS, KOMPLEKSU VEIDOŠANĀS, KVANTU ĶĪMISKIE APRĒĶINI. Izpētīta cviterjonu tipa jonu šķidrumu (CJŠ) protonēto un deprotonēto molekulu fragmentācija sadursmju inducētās disociācijas (SID) apstākļos. Fragmentācijas pamatošanai izmantoti darbā iegūtie deiteriju saturošie CJŠ. Parādīta metilēngrupu skaita un funkcionālās grupas ietekme uz fragmentācijas procesiem. Darbā ir demonstrēta CJŠ spēja veidot nekovalentās struktūras ar dažādiem amīniem un izpētīti faktori, kas nodrošina doto kompleksu stabilitāti šķīdumā un gāzes fāzē. Parādīts, ka kompleksu veidošanas spēju var izmantot selektivitātes uzlabošanai 5-metilcitozīna noteikšanas gaitā ar elektroizsmidzināšanas jonizācijas masspektrometriju.

The gas–phase chemical properties of zwitterionic–type ionic liquids and their uses in electrospray ionization mass spectrometry. Podjava Antons, supervisor Dr. chem., assoc. prof. Pēteris Mekšs. PhD thesis, 166 pages, 55 figures, 7 tables, 132 literature references, 5 appendices. In Latvian. ZWITTERIONIC–TYPE IONIC LIQUIDS, ELECTROSPRAY IONIZATION MASS SPECTROMETRY, COLLISION–INDUCED DISSOCIATION, 5-METHYLCYTOSINE, COMPLEX FORMATION, QUANTUM CHEMICAL CALCULATIONS Fragmentation of protonated and deprotonated molecules of zwitterionic–type ionic liquids (ZILs) has been studied under conditions of collision–induced dissociation. Deuterium containing ZILs obtained in the thesis have been used to prove the fragmentation. The influence of the functional group and the quantity of methylene groups on the fragmentation has been shown. The ability of ZILs to form non–covalent structures with different amines has been demonstrated and factors, which cause the stability of these complexes in solution and gas phase, have been studied. It has been shown that the complex formation ability can be used for selectivity improvement during 5-methylcytosine determination by electrospray ionization mass spectrometry.
The gas phase chemical properties of zwitterionic-type ionic liquids and their uses in electrospray ionization mass spectrometry
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ķīmija; Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija