Valsts pienākums nodrošināt indivīdam pieejamību kompensējamiem medikamentiem dzīvības uzturēšanai Latvijas Republikā - Kristapsone, Paula Agnese (Latvijas Universitāte, 2024)
Medikamenti nodrošina personai tiesības uz veselības aizsardzību, kas kļūst par neatņemamu sastāvdaļu personas labklājības nodrošināšanā. Medikamentu cenas nereti ir augstas, tādēļ personai rodas nepieciešamība pēc to kompensēšanas. Bakalaura darbā tiek pētīta Latvijas Republikas kā sociāli atbildīgas valsts no tiesiskā regulējuma izrietošajiem pienākumiem saistībā ar medikamentu kompensēšanu pacientiem. Autore secina, ka Latvijas Republika izpilda konstitūcijā un starptautiskajā tiesiskajā regulējumā ietvertos nosacījumus par pienākumu nodrošināt indivīdam tiesības uz veselības aizsardzību un tai netiek par pienākumu noteikta prasība par kompensējamo medikamentu nodrošināšanu, nododot pašas pārziņā noteikt kārtību zāļu kompensācijas mehānisma veidošanā atkarībā no ekonomiskajiem un finansiālajiem apstākļiem.

Medicines provide an individual with the right to health protection, which becomes an integral part of ensuring a person's well-being. The prices of medicines are often high, which makes it necessary to seek reimbursement. The bachelor's thesis examines the obligations of the Republic of Latvia as a welfare state arising from the legal framework in relation with reimbursement of medicines to patients. The author concludes that the Republic of Latvia fulfils the provisions of the Constitution and the international legal framework regarding the obligation to ensure the individual's right to health protection and is not obliged to provide reimbursable medicines, entrusting it to its own discretion to determine the procedure for establishing the mechanism of reimbursement of medicines depending on the economic and financial conditions.
The state’s duty to ensure the availability of reimbursable medications for life maintenance to an individual in the Republic of Latvia.
Keywords: Juridiskā zinātne; veselības aprūpe; sociālais nodrošinājums; kompensējamie medikamenti; sociāli atbildīga valsts; pacientu tiesības