Atlīdzība darba tiesiskajās attiecībās - Laicāne, Marita (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba temata problēmas būtība ir nevienlīdzīga attieksme darba tiesiskajās attiecībās dzimuma dēļ. Kā liecina statistikas dati – pasaules mērogā darba samaksas atšķirība starp sievieti un vīrieti vidēji ir ap 37%, bet Latvijā sieviešu stundas vidējā darba samaksa ir par 14,6% mazāka nekā vīriešu darba samaksa. Darba mērķis ir izpētīt atlīdzības veidus darba tiesiskajās attiecībās un noskaidrot, kāpēc dzimums ietekmē darba samaksas apmēru. Darbā tiek pētīti starptautiskie, Eiropas Savienības un Latvijas tiesību akti, analizēta tiesu prakse un citi tiesību avoti. Bakalaura darba izstrādes rezultātā autore secina, ka darbiniekam, kurš cieš no jebkāda veida diskriminācijas, ir jāaizstāv savas tiesības likuma noteiktajā kārtībā, lai darba devējs tiktu saukts pie atbildības un tādējādi veicinātu darba devēja vienlīdzīgu attieksmi pret visiem darbiniekiem.

Essence of the problem in this paper is unequal attitude in work relationships based on gender. According to statistics, worldwide, wage gap between men and women on average is 37%, but in Latvia hourly wage for women is 14,6% lower than that for men. The goal of this paper is to study renumeration types in work relations and find out why gender affects it. In this paper, international, European Union and Latvian legal acts were studied, as well as court pactice and other legal souces were analyzed. During the research, author concluded, that employee who suffers from any type of discrimination must defend his rights in accordance with the law, so that employer is held accountable, thus promoting employer's equal treatment of all the employees.
Remuneration in employment legal relations
Keywords: Juridiskā zinātne; Atlīdzība; Atlīdzības veidi; Atšķirīga attieksme; Diskriminācija