Agrīnas terapeitiskās komplikācijas pēcoperācijas periodā pacientiem pēc taisnās zarnas vēža rezekcijas Latvijas Onkoloģijas Centrā - Pavloviča, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2016)
Tēmas nosaukums: Agrīnās terapeitiskās komplikācijas pēcoperācijas periodā pacientiem pēc taisnās zarnas vēža rezekcijas Latvijas Onkoloģijas Centrā. Ievads: Ķirurģija joprojām ir viena no pamatārstēšanas metodēm onkoloģijā, kas ne tikai pagarina dzīvi, bet arī samazina pēcoperācijas mirstību. Tāpēc pēcoperācijas iznākumi ir saistīti ar ķirurģijas tehniskiem aspektiem, kopā ar vēža raksturīgām pazīmēm. Pēcoperācijas komplikācijas negatīvi ietekmē ne tikai pacienta stāvokli un dzīves kvalitāti, piem., pacienta hospitalizācijas ilgumu, bet arī veselības aprūpes sistēmu (resursu iztērēšanu). Komplikācijas pēcoperācijas periodā var iedalīt divās grupās, neinfekciozas un infekciozas. No terapeitiskām pēcoperācijas komplikācijām ir sastopamas kardiālas un respiratoras ģenēzes komplikācijas, ka arī urīnizvadsistēmas un sistēmiskas komplikācijas. Darba mērķis: Noskaidrot kādas ir terapeitiskas pēcoperācijas komplikācijas pēc taisnas zarnas vēža rezekcijas, 30 dienu laikā, to aktualitāti, biežumu, saistību ar riska faktoriem un ietekmi uz hospitalizācijas ilgumu. Materiāli un metodes: Retrospektīvs, aprakstošs pētījums, kurā tika iekļauti un analizēti pacienti, kas tika stacionēti Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes Slimnīcas Latvijas Onkoloģijas Centrā abdominālās un mīksto audu ķirurģijas nodaļā ar plānotu taisnās zarnās vēža rezekciju no 2011. gadā janvāra līdz 2011. gadā decembrim. Kopumā tika atlasīti un analizēti 106 pacienti. Datu statistiskā informācijas apstrāde tika veikta ar BMI SPSS Statictics 23 programmu. Rezultāti: Kopā ir izanalizēti 106 pacienti ar taisnās zarnas vēža rezekciju, no kuriem 42% ir vīrieši un 58% ir sievietes. Vidējais pacientu vecums pētāmā grupā bija 66,81 ± 11.602 gadi. No visiem pacientiem pēcoperācijas komplikācijas attīstījās 11 pacientiem, kas ir 10,3%. No visam komplikācijām biežāk ir sastopamas neķirurģiskas komplikācijas, 6,6% no visiem izoperētiem pacientiem. Savukārt, ķirurģiskas komplikācijas sastopamas nedaudz mazāk, 4,7%. Secinājumi: Kopumā, 2011. gadā, pacientiem ar taisnās zarnas vēža ķirurģisku ārstēšanu, pēcoperācijas terapeitiskās komplikācijas attīstās 6,6%, no visas pētāmas pacientu grupas. Komplikācijas attīstību ietekmē gan pacienta specifiskie, gan ķirurģiskie, gan audzēja specifiskie faktori.

Theme: Postoperative non-surgical 30 day morbidity after rectum cancer resection in Latvian Oncology centre. Autor: Jelena Pavloviča (jp10064). Supervisor: Dr. Med., Sergejs Januškevičs. Introduction: The main treatment in general oncology is surgery, this type of treatment not only prolongs life but also reduces postoperative mortality. As such, post-surgery outcomes are associated with surgical technical aspects, along with characteristics of cancer. Postoperative complications have negative impact not only on the patient’s quality of life, for example complications have influence on the length of the hospitalisation, but complications have negative influence on health care system as well, when viewed from resource and economic viewpoint. This type of complications consist of two groups, first is non-infectious, and the second infectious complications. From postoperative complications occurred, were cardiovascular, pulmonary, urogenital and systematic complications. Aim: Find out what are the common therapeutic postoperative complications after rectal cancer resection, within 30 days, their actuality, frequency, correlation between risk factor and the impact on the length of hospitalization. Materials and methods: Retrospective, descriptive study, in which are included and analysed patients who were hospitalized in “Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes Slimnīcas Latvijas Onkoloģijas Centrā – abdominālās un mīksto audu ķirurģijas” unit with planned rectal cancer surgery from January 2011 year till December 2011. In total 106 patients were selected and analysed. Statistical data was analysed with the BMI SPSS 23 program. Results: In total 106 patients with rectal cancer surgical resection were analysed, of which 42% are men and 58% are women. Patient’s average age was 66.81 ± 11.602 years. Of all patients postoperative complications developed in 11 patients, which is 10.3%. More frequent were non-surgical complications with 6.6% of all patients in the study, versus 4.7% for surgical complications. Conclusion: Overall, in 2011 patients who had rectal cancer resection, post-surgical complications appeared in 6.6%. Patient-specific, surgical and tumor-specific factor have great impact on postoperative complication development.
Postoperative non-surgical 30 day morbidity after rectum cancer resection in Latvian Oncology centre
Keywords: Medicīna; taisnās zarnas vēzis; agrīnas pēcoperācijas terapeitiskas komplikācijas; 30 dienu komplikācijas pēcoperācijas perioda; pēcoperācijas periods