Paaudžu problēmas Gētes jaunā Vērtera ciešanās un Plencdorfa Jaunā Vērtera jaunās ciešanas - Kirillova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba tēma ir paaudžu problēmas Johana Volfganga fon Gētes romānā ''Jaunā Vertera ciešanas'' un Ulriha Plencdorfa ''Jaunā V. jaunās ciešanas'', pamatojoties uz šo divu darbu salīdzinājumu. Maģistra darba pirmajā daļā ir apskatītas Gētes un Plencdorfa biogrāfijas, lai saprastu, kas stāv aiz šiem bestselleriem. Tālāk abi autori tiek izskatīti kā viņu laika pārstāvji, proti, Gēte kā 18. gadsimta pārstāvis un Plencdorfs kā 20. gadsimta pārstāvis. Analizējot šo tēmu, atklājas, ka abas grāmatas bija ļoti populāras lasītāju vidū, taču valdības un tās pārstāvju viedoklis nebija pozitīvs. Darba otrajā daļā ir apskatīti vēsturiski notikumi Gētes dzīves laikā un pirms grāmatas sastādīšanas, tas pats attiecas arī uz Plencdorfu. Šajā daļā ir informācija par notikumiem, kas ietekmējuši abās grāmatās rakstīto, kā arī tās stilu un valodas lietojumu. Trešajā daļā ir veikta konkrēta Gētes un Plencdorfa darbu salīdzinājuma analīze. Pirmkārt, tiek salīdzināta abu grāmatu valoda un rakstīšanas forma, uzmanība tiek pievērsta svarīgam faktam, ka Plencdorfa darba pamatā ir ņemts Gētes teksts. Ne tikai abu darbu varoņu stāsti ir ļoti līdzīgi, Plencdorfs papildus notikumiem balstās uz varoņu vārdiem un izmanto Gētes tekstu kā galvenā varoņa tiešo citāciju dramatizācijas dēļ. Vienīgā ievērojamā atšķirība abu darbu starpā ir dabas tēma – Edgara dzīvē dabai nav tik liela loma kā Vertera dzīvē. Visi Vertera pārdzīvojumi ir tieši saistīti ar dabu. Tālāk tiek salīdzināti galvenie varoņi, Gētes tekstā tie ir Verters, Alberts, Lotte un Plencdorfa tekstā – Edgars Vibo, Dīters, Čarlija. Analīzes laikā izrādās, ka Plencdorfa varoņi ir gandrīz vienādi ar Gētes varoņiem. Tas pats attiecas uz mīlas trijstūri starp trijiem galveniem varoņiem, abi mīlas trijstūri līdzinās viens otram. Vienīgā atšķirība slēpjas tajā ka, Plencdorfa tekstā galvenais varonis neveic pašnāvību neatbildētās mīlestības dēļ, atšķirībā no Gētes varoņa, un tas tiek analizēts nodaļā par pašnāvību. Noslēgumā, pamatojoties uz detalizētu analīzi, šķiet, ka, neskatoties uz to, ka abas grāmatas ir ļoti līdzīgas un Plencdorfa darbu var uzskatīt par parodiju, Gētes darbs tika ņemts ne tikai kā pamats, bet notikumi tika vienkārši pārnesti uz citu gadsimtu. Šajos darbos ir trīs svarīgas atšķirības – nāves tēmā, dabas tēmā un valodas stilā. Atslēgas vārdi: Gēte, Plencdorfs, Verters, Edgars Vibo, paaudze.

The topic of this dissertation is around the discussions and analysis of “The problems of generation” based on the comparison of the works of two great scholars of their time, namely Goethe’s “The Sorrow of Young Werther” and Plenzdorf’s “The new Sorrows of Young W”. The first part of the dissertation will look into the biographies of both scholars, Goethe and Plenzdorf, to understand how the differences of their upbringing and social circle influenced their philosophy and consequently works. Further, we will discuss why both authors are considered to be the representative figures of the society’s sentiment of their times. Hence, this can also represent the comparison of the social values of 18th of 20th centuries and why some conclusions revealed why popular with general public while being negatively received by the governments. The second part concentrates on a more macro level analysis and looks at a bigger picture discussing different historical events during the lives of both scholars; Analyzing the impact they had on the topics discussed, the form of discussion and even which language was chosen. Finally, the third part will look into more detailed analysis of both works. Starting with the language and writing styles of both scholars, taking into consideration that Goethe’s text was taken as the basis for Plenzdorf’s. We will look not only into the similarities of the main characters of the both works, but also how the events and names in Plenzdorf’s “The new Sorrows of Young W” were mirrored from Goethe’s work in order to impair the dramatism. We will also look at how one of the greatest differences of both texts was the theme and role of Nature, where Edgar Nature didn’t have such a pivotal role in Werther’s destiny, while all of his experiences are connected directly with nature. Next is the comparison of the main characters of the works, for Goethe - Werther, Albert and Lotta; and Plenzdorf’s - Edgar Wibeau, Dieter and Charlie. And one of the key conclusions derived from this analysis was the fact that the characters of Plenzdorf with their storylines are almost identical to the characters in Goethe’s work. Similarly, the love triangle between the three main characters in both texts are very similar, with the only exception that Plenzdorf’s protagonist does not commit suicide due to unrequited love as Goethe's hero, which is analyzed in the chapter of suicide. In the conclusion, following the detailed analysis, despite all similarities, Plenzdorf’s book can be called a parody. However, he was able to take the Goethe’s work as the basis and translate it to be relatable to the society of 20th century, importantly addressing three key difference: the theme of death, Nature and the language used.
Problems of generations in Goethe`s the sorrows of young Werther and Plenzdorf`s The new sorrows of Young W.
Keywords: Valodniecība; Gēte; Plencdorfs; Verters; Edgars Vibo; paaudze