Korporatīvā psihopātija, naudas nozīme un attieksme pret finanšu noziegumiem - Stolere, Madara (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba mērķis bija izzināt saistību starp psihopātijas līmeni, naudas uztveri un attieksmi pret finansiāliem noziegumiem organizācijās strādājošo vidū. Pētījumā piedalījās 97 respondenti, kas strādā dažādās organizācijās. Tika izmantota Īsā Tumšās triādes aptauja, Attieksme pret naudu aptauja un autora veidotu jautājumu kopa, kas noteica attieksmi pret finanšu noziegumiem. Rezultāti atklāja, ka augstāks psihopātijas līmenis ir saistīts ar tolerantāku attieksmi pret finanšu noziegumiem. Savukārt, psihopātijas līmenis nebija būtiski saistīts ar attieksmes pret naudu dimensijām. Tādējādi tikai viena izvirzītajām četrām pētījuma hipotēzēm tika apstiprināta.

The aim of this bachelor’s thesis was to explore the relationship between the level of psychopathy, attitude towards money and attitudes towards financial crimes among individuals employed in organizational settings. The study involved 97 respondents working across various organizations. The instruments used included the Short Dark Triad questionnaire, the Money Attitude scale and an author-developed set of questions assessing attitudes towards financial crimes. The result revealed that a higher level of psychopathy was associated with a more tolerant attitude towards financial crimes. In contrast, psychopathy was not significantly related to any of the money dimensions. Thus, only one out of four proposed hypotheses was confirmed.
Corporate Psychopathy, the Importance of Money and Attitudes Towards Financial Crimes
Keywords: Psiholoģija; psihopātija; korporatīvā psihopātija; korporatīvā vide; attieksme pret naudu; finanšu noziegumi