Attēlu kvalitātes kritēriju izvērtējums datortomogrāfijas angiogrāfijā kāju asinsvadiem aterosklerozes diagnostikā - Škutāne, Ilze (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir ’’Attēlu kvalitātes kritēriju izvērtējums datortomogrāfijas angiogrāfijā kāju asinsvadiem aterosklerozes diagnostikā’’. Tēmas aktualitāte saistīta ar sabiedrības novecošanu, cilvēku dzīvildzes pagarināšanos, kas savukārt palielina aterosklerozes izraisīto slimību komplikāciju attīstību un savlaicīgai diagnostikai ir būtiska loma ārstēšanas procesā. Darba mērķis ir noskaidrot un izvērtēt attēlu kvalitātes kritērijus datortomogrāfijas angiogrāfijā un veikt izmeklējumu attēlu izvērtējumu kāju asinsvadiem aterosklerozes diagnostikā. Bakalaura darba teorētiskajā daļā ir aprakstīta kāju asinsvadu anatomija un fizioloģija, aterosklerozes etioloģija, patoģenēze, klasifikācija, komplikācijas un diagnostika. Tiek aprakstīti attēlu kvalitātes kritēriji datortomogrāfijas angiogrāfijā un datortomogrāfijas angiogrāfijas izmeklējuma protokols kāju asinsvadiem aterosklerozes diagnostikā. Darba pētījuma daļa veikta pielietojot kvalitatīvi retrospektīvo pētījuma metodi. Balstoties uz literatūras analīzi un teorētisko pamatojumu, tika izveidota attēlu kvalitātes kritēriju tabula, pēc kuras izvērtēja 50 datortomogrāfijas angiogrāfijas izmeklējumu attēlus kāju asinsvadiem aterosklerozes diagnostikā. Atslēgas vārdi: kāju asinsvadi, ateroskleroze, datortomogrāfijas angiogrāfija, attēlu kvalitātes kritēriji. Bakalaura darba apjoms ir 45 lappuses, ko veido 5 nodaļas, 10 apakšnodaļas, 5 pielikumi, izmantots 31 literatūras avots un veikti secinājumi.

The topic of the bachelor’s thesis is ’’Evulation of image quality criteria in computed tomography angiography of leg vesels in the diagnosis of atherosclerosis’’. The topicality of the topic is related to the aging of society, the extension of people’s life expectancy, which in turn increases the development of complications of diseases caused by atherosclerosis, and timely diagnosis plays an essential role in the treatment process. The aim of the work is to find out and evaluate image quality criteria in computed tomography angiography and to evaluate examination images of leg blood vessels in the diagnosis of atherosclerosis. The theoretical part of the bachelor thesis describes the anatomy and physiology of leg blood vesels, the etiology, pathogenesis, classification, complications and diagnosis of atherosclerosis. Image quality criteria in computed tomography angiography and a protocol for computed tomography angiography examination of leg vesels in the diagnosis of atherosclerosis are described. The research part of the work was carried out using the qualitative retrospective research method. Based on the literature analysis and theoretical justification, a tabele of image quality criteria was created, after which 50 computed tomography angiography images of leg vesels in the diagnosis of atherosclerosis were evaluated. Key words: leg blood vessels, atherosclerosis, computed tomography angiography, image quality criteria. The volume of the bachelor thesis is 45 pages, consisting of 5 chapters, 10 subsections, 5 appendices, 31 literature sources are used and conclusions are drawn.
Evulation of image quality criteria in computed tomography angiography of leg vesels in the diagnosis of atherosclerosis
Keywords: Medicīna; kāju asinsvadi; ateroskleroze; datortomogrāfijas angiogrāfija; attēlu kvalitātes kritēriji