Datora ģenerēta proza un dzeja - Stabulniece, Agnese (Latvijas Universitāte, 2020)
Datora ģenerētas prozas un dzejas veidošanas metodes laika gaitā ir mainījušās. Datora ģenerētu prozu un dzeju arvien grūtāk ir atpazīt no cilvēka radītas daiļliteratūras. Tiek radītas jaunas metodes, kas mēģina atpazīt datora radītos tekstus. Darbā tiks iepazīta datora ģenerētas prozas un dzejas vēsture un izpētītas problēmas, ar ko vēstures laikā bija nepieciešams tikt galā, veidojot prozas un dzejas darbus. Darba mērķis ir izpētīt dažādas datora ģenerēta teksta veidošanas metodes un salīdzināt tās. Ir izveidoti vairāki rīki, kuros ar dažādu metožu palīdzību tiks ģenerēta proza un dzeja. Darbā tiks salīdzināti dažādi pieejamie prozas un dzejas veidošanas rīki, īpaši tiks pētīts GPT – 2 valodas modelis. Balstoties uz izpētīto literatūru, tiks veidots rīks, kas ģenerēs prozu.

Computer-generated prose and poetry techniques have evolved over time. Computer-generated prose and poetry are increasingly difficult to recognize from man-made fiction. New methods are being created that try to recognize the texts produced by the computer. The paper will explore the history of computer-generated prose and poetry and explore the problems that historically had to deal with in the production of prose and poetry. The aim of this thesis is to investigate and compare different computer generated text production methods. Several tools have been created that generate prose and poetry through various methods. The thesis will compare the various tools available for making prose and poetry, specially researched GPT - 2 language model. Based on the researched literature, a tool will be created that will generate prose.
Computer generated prose and poetry
Keywords: Datorzinātne; Datora ģenerēta proza; Datora ģenerēta dzeja; GPT-2; mašīnmācīšanās; mākslīgais intelekts