Animācijas optimāla saglabāšana GIF formātā - Sondors, Valts (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā tiek aplūkotas iespējas saglabāt animācijas GIF formātā, kurām nav ierobežojumu krāsu un puscaurspīdīguma līmeņu ziņā. Darba mērķis ir atrast labākos algoritmus, lai minimizētu vizuālos zudumus attēla kvalitātē un aizņemto vietu. Tiek aplūkoti vairāki algoritmi krāsu kvantizācijai (fiksētas paletes, mediānu (Hekberta) algoritms, Oktālo koku algoritms), krāsu piekārtošanai un puscaurspīdīguma simulēšanai (tuvākās krāsas algoritms, Floida-Steinberga algoritms, gadījuma algoritms, sakārtotais algoritms, vidējais algoritms), kā arī efektīvai kompresijai (kadru izmaiņas algoritms, palešu apvienošanas princips, kopīgās daļas aizstāšana ar caurspīdīgumu). Tiek veikti praktiski testi visiem algoritmiem ar autora izstrādātu programmatūru, un beigās izdarīti secinājumi par algoritmu efektivitāti.

Possibilities are explored to save an animation without color or transparency constraints in GIF format. The goal is to find the best algorithms to minimize the losses in picture quality while also retaining the best possible compression. Several algorithms are considered for color quantization (fixed palettes, median (Heckbert) algorithm, octree algorithm), color and transparency mapping and dithering (nearest color algorithm, Floyd-Steinberg algorithm, random algorithm, ordered dithering and average dithering), and compression (changed rectangle algorithm, palette merging principle, and replacing common parts with transparent color). Tests are done with all the algorithms using custom made software, and conclusions are made about the efficiency of the various algorithms.
Optimal storage of an animation in the GIF format
Keywords: Datorzinātne