Starptautiska uzņēmuma novērtējums apvienošanās un pārņemšanas procesā ar transnacionālu korporāciju - Fricbergs, Gints (Latvijas Universitāte, 2008)
Šis darbs ir veltīts uzņēmuma novērtēšanai apvienošanās un pārņemšanas procesā. Darba darba mērķis ir analizēt uzņēmuma novērtēšanas metodes, piemērojamas apvienošanas un pārņemšanas procesam, un identificēt pārņemšanas cenu ietekmējošos faktorus, kas nav iekļauti uzņēmuma novērtējumā. Darba pētījuma uzsvars tiek likts uz uzņēmumu apvienošanās un pārņemšanas procesu, kā arī uzņēmumu vērtības noteikšanu un tās ietekmējošiem faktoriem šī procesa kontekstā. Darbs sastāv no teorētiskās, aprakstošās un praktiskās daļas. Teorētiskajā daļā autors analizē apvienošanās un pārņemšanas procesa teoriju attīstību un šī procesa ietekmi uz uzņēmuma novērtēšanas procesu. Aprakstošajā daļā tiek plašāk analizēts apvienošanās un pārņemšanas process, tā fāzes un etapi, kur īpaši uzmanība veltīta pirmpārņemšanas procesa fāzei un uzņēmuma novērtēšanas metodēm. Praktiskajā daļā autors analizē tendences pasaules un Latvijas apvienošanās un pārņemšanas procesā. Pie tam šajā darba daļā autors patstāvīgi izstrādā mērķuzņēmuma novērtējumu un identificē pārņemšanas cenu ietekmējošos faktorus, kas neietilpst uzņēmuma novērtējumā. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka pastāv faktori, kurus nevar identificēt uzņēmuma novērtēšanas gaitā, kā arī tiem ir būtiska ietekme uz pārņemšans cenu un procesa kopējo iznākumu. Darbs sagatavots latviešu valodā uz 92 lapām, tajā iekļautas 4 tabulas un 9 attēli. Autors ir izmantojis 82 literatūras avotus Atslēgvārdi: apvienošanās un pārņemšanas process, uzņēmuma novērtēšana, vērtību ietekmējošie faktori, diskontētā naudas plūsma.

This paper is dedicated to valuation of company throughout the process of mergers and acquisitions. The aim of the paper is to analyze methods of valuation used in the process when acquirer negotiate the acquisition premium as well as identify the factors that have an influence on the acquisition premium. The paper is built in three parts. The theoretical part of the paper examines definition of mergers and acquisitions and theoretical aspects of valuation approaches of companies. The descriptive part of the paper looks closer at phases and dimensions of mergers and acquisition process. More specifically attention is paid to pre-acquisition phase and methods in valuations of companies. Analysis part of paper examines the most appropriate method of valuation of real company in Latvia. Looks closer to the trends in mergers and acquisitions and identify factors influencing the acquisition premium. There are 4 tables and 9 figures in the paper. It consists of 92 pages and 4 appendixes on 4 pages. Key words: merger and acquisition process, valuation of company, acquisition premium, discounted cash flow.
The Valuation of International Company During the Merger and Acquisition Process if the Acquirer is Transnational Corporation
Keywords: Ekonomika