Sociālā inovācija: būtība, tendences un barjeras starptautiskajā un Latvijas kontekstā - Ozoliņa, Santa (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba „Sociāla inovācija: būtība, tendences un barjeras straptautiskajā un Latvijas kontekstā” mērķis ir pamatojoties uz sociālās inovācijas teorētiskajiem aspektiem un starptautisko pieredzi un tendencēm, analizēt sociālās inovācijas situāciju Latvijā, noskaidrot Latvijas sabiedrības izpratni par sociālo inovāciju, kā arī identificēt galvenās barjeras, kas kavē sociālās inovācijas attīstību Latvijā. Darba ietvaros izvirzīti sekojoši pētnieciskie jautājumi: Kāda ir sociālās inovācijas situācija un attīstības tendences Latvijā? Kāda ir sabiedrības izpratne par sociālo inovāciju Latvijā? Kādas ir galvenās sociālās inovācijas barjeras Latvijā? Mērķa sasniegšanai apskatīti starptautiskie pētījumi, sociālās inovācijas teorija, kas integrēta pētījuma aptaujā. Pētījuma ietvaros pielietotas dažādas kvantitatīvas un kvalitatīvas metodes, kā rezultātā iespējams secināt, ka neraugoties uz to, ka Latvijā daudzas inovatīvas valsts sektora, privātā sektora un pilsoniskās sabiedrības aktivitātes klasificējamas kā sociālā inovācija, sabiedrības izpratne par sociālo inovāciju vērtējama kā ļoti zema. Galvenās jomas, kurās sociālā inovācija tiek veikta gan pasaulē, gan Latvijā, ir nodarbinātība, izglītība, veselības aprūpe, demogrāfija, vides ilgtspēja. Tajā pašā laikā kā būtiskākās sociālās inovācijas procesa barjeras iespējams atpazīt finansējuma, nepieciešamo zināšanu un prasmju un valsts atbalsta trūkumu.

The aim of bachelor thesis “Social Innovation: Essence, Trends, Barriers in the International and Latvian context” is to analyze social innovation trends, to assess public awareness of social innovation and to recognize the main obstacles to social innovation in Latvia. The main research questions are: What are the main social innovation trends in Latvia? What is public awareness of social innovation in Latvia? What are the main obstacles to social innovation in Latvia? Bachelor thesis covers theorethical aspects and international studies on a matter, as well as uses different quantitative and qualitative methods. As result it can be concluded that although public awareness of social innovation in Latvia is very low, many innovative activities of public and private sectors, civil society can be classified as social innovation. Both, internationally and in Latvia, the main social innovation fields of action are employment, health care, demography, education, environmental sustainability. The main barriers to social innovation are lack of funding, necessary skills and knowledge and public sector support.
Social Innovation: Essence, Trends, Barriers in the International and Latvian context
Keywords: Ekonomika; sociālā inovācija; sociālās inovācijas barjeras; sociālās inovācijas izpratne; social innovation; obstacles to social innovation