Emocionālās ēšanas, uztvertā stresa un ēšanas pārliecību saistības sievietēm - Lorence, Luīze (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas saistības pastāv starp emocionālās ēšanas, ķermeņa masas indeksa (ĶMI), vecuma, uztvertā stresa un ēšanas pārliecību rādītājiem sievietēm. Kā arī noskaidrot, kuri no uztvertā stresa, ēšanas pārliecību dimensijas un ĶMI rādītājiem statistiski nozīmīgi paredz emocionālās ēšanas rādītājus un kuras no ēšanas pārliecībām statistiski nozīmīgi paredz augstāku ĶMI sieviešu izlasē. Pētījumā piedalījās 192 sievietes vecuma grupā no 18 līdz 66 gadiem ar normālu ĶMI (ĶMI ≤ 25). Pētījumā izmantotas Emocionālās ēšanas aptauja (Emotional Eating Scale (EES), Arnow, Kenardy, & Agras, 1995), Uztvertā stresa skala (Perceived Stress Scale (PSS), Cohen, Kamarck, & Mermelstein, 1983), Ēšanas pārliecību aptauja (Eating Norms Inventory, Fisher, & Dube, 2011). Rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas, pozitīvas saistības starp emocionālās ēšanas rādītājiem un uztverto stresu. Vairākas ēšanas pārliecību dimensijas statistiski nozīmīgi korelē ar emocionālās ēšanas rādītājiem, kā arī ĶMI. Soļu regresijas analīzes rezultāti parāda, ka emocionālās ēšanas rādītājus statistiski nozīmīgi prognozē ĶMI un uztvertais stress un atsevišķas ēšanas pārliecības, savukārt paaugstinātu ĶMI statistiski nozīmīgi paredz ēšanas pārliecību kategorijas “izvairīties no neveselīgiem produktiem” un “izvairīties no uzkodām starp ēdienreizēm”.

The aim of the study was to examine the relationship between emotional eating, body mass index (BMI), age, perceived stress and eating norms in women, as well as to identify which indices of perceived stress, eating norm dimensions and BMI are statistically significant to predict the indices of emotional eating and which of the eating norms significantly predict a higher BMI in the selected sample of women. The participants of the study were 192 females with a normal weight (BMI ≤ 25) within the age group between 18-66. The methods used in this study were the Emotional Eating Scale (EES) (Arnow, Kenardy, and Agras, 1995), the Perceived Stress Scale (PSS-10) (Cohen, Kamarck, and Mermelstein, 1983), and the Eating Norms Inventory (Fisher, and Dube, 2011). The results showed statistically significant positive correlations between emotional eating and perceived stress. Several eating norms showed significant connections with emotional eating and BMI. The results of the stepwise regression analysis showed that emotional eating indices are significantly predicted by BMI, perceived stress, and particular eating norms. At the same time, a higher BMI is significantly predicted by such eating norm categories as “avoid unhealthy or fattening foods” and “avoid snacking”.
Relationship Between Emotional Eating, Perceived Stress and Eating Norms for Women
Keywords: Psiholoģija; emocionālā ēšana; uztvertais stress; ēšanas pārliecības; ķermeņa masas indekss