Sadarbības princips, un tā ieviešana civilprocesā - Ermuša, Annija (Latvijas Universitāte, 2025)
Nolūkā sasniegt starptautisku standartu optimumu Latvijā, darbā “Sadarbības princips, un tā ieviešana” tiek pētīta starptautiski atzītu civilprocesa principu - pušu sacīkstes un sadarbības, kolīzija. Zinātnisko avotu, prakses analīzes un novitāšu izpētes rezultātā tiek veikta tiesību jaunrade, izdarot provizoriskus Latvijas civilprocesa regulējuma grozījumus - papildinājumus. Nolūkā procesus īstenot ātri, efektīvi un ekonomiski, bet saglabājot kvalitāti - tiek stiprināta uzticība tiesneša institūtam. Piešķirot tiesnesim aktīvāku pozīciju, tostarp, iniciatīvas tiesības, un pieļaujot izvērtēšanu, norādījumus un ieteikumus. Tiek stiprināta tiesneša autoritāte, lai kopīgiem spēkiem realizētu tiesību sistēmas mērķi – taisnīgumu, un rastu patiesību.

Aiming to achieve the optimum of international standards in Latvia, the thesis „Principle of cooperation, and its incorporation in civil procedure” examines the collision of internationally recognised civil procedure principles - adversarial and cooperation. As a result of the analysis of scientific primary sources, case law and innovations, legal innovation is undertaken by making preliminary amendments - additions - to the Latvia’s civil procedure regulations. To ensure a fast, efficient and cost-effective process while maintaining quality, confidence in the judicial institute is strengthened. Giving the judge a more active position, including the right of initiative, and allowing freedom to evaluate, indicate and recommend. The judicial authority is strengthened in order to collectively pursue the justice objective of fairness and to find the truth.
Principle of cooperation, and its incorporation in civil procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; sadarbība; sacīkste; patiesība; taisnīga tiesa; tiesnesis