Pirmsskolas bērnu vecāku sargājošas uzvedības saistība ar darba un ģimenes dzīves līdzsvaru un apmierinātību ar attiecībām - Hakova, Diāna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, kādas saistības pastāv starp sargājošu uzvedību, darba un ģimenes dzīves līdzsvaru un apmierinātību ar attiecībām pirmsskolas vecuma bērnu vecākiem. Pētījumā piedalījās 559 respondenti, no kuriem 499 ir sievietes vecuma diapozonā no 24-48 gadiem (M=35,39, SD=4,31) un 57 vīrieši vecuma diapazonā no 28-50 gadiem (M=36,67, SD=4,64) ar vismaz vienu bērnu vecumā no 3 līdz 7 gadiem. Pētījumā tika izmantota Mātes sargājošas uzvedības skala (Maternal Gatekeeping Scale, Fagan & Barnett, 2003), Darba un ģimenes dzīves līdzsvara aptauja (Positive and negative family-to-work spillover, Kirchmeyer, 1992, 1993, iegūts no Stevens, Minnotte, Mannon, & Kiger, 2007), un Pāru apmierinātības indekss (The couples satisfaction index (CSI) Funk & Rogge, 2007). Pētījums ir parādījis, ka sargājoša uzvedība ir negatīvi saistīta ar darba un ģimenes dzīves līdzsvaru un apmierinātību ar attiecībām, bet darba un ģimenes dzīves līdzsvars pozitīvi saistīts ar apmierinātību ar attiecībām. Tika novērota pozitīva saistība pirmsskolas bērna vecumam ar sargājošu uzvedību un negatīva saistība ar apmierinātību ar attiecībām. Pētījuma rezultāti atklāja, ka apmierinātībai ar attiecībām ir daļējs mediatora efekts starp sargājošu uzvedību un darba un ģimenes dzīves līdzsvaru. Pētījumā netika novērotas dzimumatšķirības sargājošā uzvedībā, darba un ģimenes dzīves līdzsvarā un apmierinātībā ar attiecībām. Tāpat netika konstatētas atšķirības sargājošā uzvedībā, darba un ģimenes dzīves līdzsvarā un apmierinātībā ar attiecībām meiteņu un zēnu vecākiem. Kā arī netika novērotas atšķirības vecākiem, kas audzina bērnu nukleārā un saliktā ģimenē, vecākiem ar dažādu nodarbinātības slodzi un režīmu, vecākiem, kas audzina jaunāko, vidējo, vecāko vai vienīgo bērnu, un vecākiem ar un bez bērna zaudējuma pieredzes sargājošās uzvedības, darba un ģimenes dzīves līdzsvara un apmierinātībā ar attiecībām skalās.

The aim of the present study was to examine the relationship between gatekeeping behaviour, work-family balance and relationship satisfaction among parents of preschool children. The sample consisted of 559 respondents, of which 499 are female in the age range of 24-48 years (M=35,39, SD=4,31) and 57 male in the age range of 28-50 years (M=36,67, SD=4,64) with at least one child aged 3 to 7 years. The participants completed the Maternal Gatekeeping Scale (Fagan & Barnett, 2003), Positive and negative family-to-work spillover (Kirchmeyer, 1992, 1993, obtained from Stevens, Minnotte, Mannon, & Kiger, 2007), and the Couples satisfaction index (CSI) (Funk & Rogge, 2007). The finding indicates that gatekeeping behaviour is negatively related to work-family balance and relationship satisfaction, while work-family balance is positively related to relationship satisfaction. A positive association of preschoolers’ age with gatekeeping behaviour and a negative association with relationship satisfaction were observed. The results of the study revealed that relationship satisfaction has a partial mediator effect between gatekeeping behaviour and work-family balance. The study did not observe gender differences in gatekeeping behaviour, work-family balance and relationship satisfaction. Also, no differences were found in the gatekeeping behaviour, work-family balance and relationship satisfaction of the parents of girls and boys. Also, no differences were observed between parents raising a child in a nuclear and blended family, parents with different employment loads and schedules, parents raising the youngest, middle, oldest or only child and parents with and without child loss in gatekeeping, work-family balance and in relationship satisfaction scales.
Parental Gatekeeping of Preschool Children in Relation to Work-Family Balance and Relationship Satisfaction
Keywords: Psiholoģija; vecāku sargājoša uzvedība; darba un ģimenes dzīves līdzsvars; apmierinātība ar attiecībām; parental gatekeeping; work-family balance