Pirmklasnieku gatavība mācību priekšmetam “Sports un veselība” pēc jauna standarta veselības un fiziskas aktivitātes mācību jomā - Banada, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2022)
Diplomdarba mērķis ir noskaidrot, vai pirmklasnieki ir pietiekami sagatavoti mācību priekšmetam “Sports un veselība”, un vai viņu sagatavotības līmenis ir atbilstošs jaunajam valsts pamatizglītības standartam. Diplomdarba ietvaros autore izvērtēja faktorus, kas ietekmē to, cik lielā mērā pirmklasnieks ir gatavs iesaistīties “Sports un veselība” stundās, un vai skolēni ir sagatavoti šim mācību priekšmetam atbilstoši jaunajam valsts pamatizglītības standartam. Faktori, kas tika analizēti, ir attiecīgais vecumposms un adaptācijas nozīmīgums. Iegūtie rezultāti tika salīdzināti starp bērniem, kas ir pirmsskolas pēdējā posmā un pirmklasniekiem. Tāpat tika veikta pirmsskolas un skolas sporta pedagogu anketēšana, kuri praktiski, saskaroties darbā ar pirmklasniekiem, spēj sniegt noderīgas atziņas un vērtējumu par bērnu gatavību iesaistīties sporta stundās. Diplomdarba ietvaros tika anketēti 53 pirmsskolas sporta skolotāji, tāpat tika anketētas 59 sākumskolas sporta skolotāji par vispārējiem novērojumiem praktiskajā darbā ar bērniem skolā. Par iegūtiem datiem izdarīti secinājumi, ka skolēni ir pietiekami sagatavoti sporta stundām, atbilstoši jaunā vienotā valsts pamatizglītības standarta veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomā. Atslēgvārdi: pirmklasnieks, sporta stundas, sākumskola, sporta skolotājs, mācību standarts.

The aim of the diploma thesis is to find out whether first-graders are sufficiently prepared for the subject "Sports and health" and whether their level of preparation corresponds to the new state basic education standard. As part of the diploma thesis, the author evaluated the factors that affect the extent to which a first-grader is ready to participate in "Sports and health" classes, and whether students are prepared for this subject in accordance with the new national basic education standard. The factors that were analyzed are the relevant age stage and the importance of adaptation. The obtained results were compared between children who are in the last stage of preschool and first graders. Also, questionnaires were conducted for preschool and school sports pedagogues, who are able to provide useful insights and evaluations about children's readiness to participate in sports lessons when they practically work with first-graders. As part of the diploma thesis, 53 preschool sports teachers were interviewed, and 59 school sports teachers were also interviewed about general observations in practical work with children at school. Based on the obtained data, conclusions have been drawn that the students are sufficiently prepared for sports lessons, in accordance with the new unified state basic education standard in the field of health and physical activity. Keywords: first grader, sports lessons, primary school, sports teacher, learning standard.
Readiness of first-graders for the subject “Sport and health” following the new standard in health and physical activity education
Keywords: Pedagoģija; pirmklasnieks; sporta stundas; sākumskola; sporta skolotājs; mācību standarts