Komercnoslēpuma neizpaušanas pienākums un konkurences ierobežojums darba tiesībās - Zelmene, Ilona (Latvijas Universitāte, 2013)
Neizpaušanas pienākuma ievērošana no darbinieka puses un vienošanās par konkurences ierobežojumu pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas ir tiesisks līdzeklis, kā darba devējam panākt savas komercdarbības aizsardzību. Darba likuma 83. - 85.pants praksē tiek piemērots reti un nevienveidīgi. Darba mērķis ir pētīt un analizēt darba tiesību teoriju attiecībā par (?attiecībā pret/saistībā ar?) darbinieka neizpaušanas pienākumu un vienošanos par konkurences ierobežojumu pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas un praksi Latvijā. Vadoties no izvirzītā mērķa, darbu veido divi pētniecības virzieni – darba tiesību teorijas izpēte un tiesu prakses analīze. Lai panāktu vienotu tiesību piemērošanu, nepieciešams precizēt atsevišķas Darba likuma 84. un 85.panta daļas, savukārt, tiesai ievērot vienotu tiesību normu iztulkošanu un piemērošanu. Atslēgas vārdi: neizpaušanas pienākums, konfidencialitātes atruna, konkurences ierobežošana

Employee’s compliance with the non-disclosure obligation and non-competition agreement in labor contracts, which usually take effect when the employer-employee relationship has ended, are legal means to ensure the protection of the employer’s business. The Clauses 83 – 85 of Labor Law are applied rarely and not uniformly in practice. The objective of the Master’s thesis is to research and analyze the theory and practice of labor law in relation to the employee’s non-disclosure obligation and agreement on limitation of competition after the termination of labor relations in Latvia. According to the objective of the Master’s thesis, the research consists of two exploratory directions – a research of theory of the labor law and an analysis of case law. In order to achieve a uniform implementation of the law, separate parts of the clauses 84 and 85 of Labor Law require a more precise definition, whereas courts should apply and interpret the law uniformly. Key words: non-disclosure obligation, agreement on limitation of competition, trade secrets, non-competition clause
The obligation to keep business secret and competition restrictions according to labour law
Keywords: Juridiskā zinātne